Piotrek pisze:TomCio pisze:są np. takie sygnały
Że trzeba wykupić dostęp do portalu...
Posiłki profilaktyczne dla leśniczych
Warunki pracyBHP w różnych branżach
9 sierpnia 2011
Jan M. Pióro
Dodaj do ulubionych
AddThis Sharing Buttons
Share to Facebook
Share to TwitterShare to LinkedInShare to DrukujShare to Więcej
Posiłki profilaktyczne dla leśniczych
Pytanie:
Jestem pracownikiem nadleśnictwa w Lasach Państwowych. W związku z specyfiką pracy szczególnie pracowników terenowych Nadleśniczy wydał zarządzenie celem regulacji zasad wydawania posiłków profilaktycznych. W zarządzeniu dokonano podziału pracowników na dwie grupy:
I - leśniczy w dwuosobowej obsadzie leśnictwa - 60% przepracowanych dni w miesiącu w okresie zimowym(od 1 listopada do 31. marca).
II - inżynier nadzoru, leśniczy w jednoosobowej obsadzie leśnictwa, podleśniczy, referent w terenie, stażysta w terenie 80% przepracowanych dni roboczych w trenie.
Posiłki są wydawane przez Nadleśnictwo w formie samodzielnego przygotowania posiłku (słoiczki). Pracownicy otrzymują posiłki po min. 4 godzina pracy w danym dniu. Jednocześnie utworzono Grupę III pracowników - kierowca - robotnik obsługi - 30% przepracowanych dni roboczych w miesiącu. Czy taka forma wydawania posiłków i rozliczania jest dopuszczalna? Specyfika pracy pracowników nadleśnictwa na różnych stanowiskach ogranicza możliwości wypełnienia przesłanek z art.232 KP. Czy stosowany sposób ustalenia % udziału dni, za które należne są posiłki jest dopuszczalny i spełnia warunki art.232 KP?
Odpowiedź:
Uzależnienie wydawania profilaktycznych posiłków i napojów od liczebności obsady stanowiska pracy, liczby przepracowanych dni roboczych w miesiącu odbiega od generalnej zasady wynikającej z rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, iż posiłki i napoje w celach profilaktycznych powinny być dostarczane pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych w dniach wykonywania pracy uzasadniających ich wydanie.
Z uwagi na to, że niektóre świadczenia rzeczowe przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy są wolne od podatku dochodowego, nie można wykluczyć, że właściwy urząd skarbowy dokona oceny prawidłowości ustalania zasad wydawania posiłków i napojów w celach profilaktycznych
(posiłki profilaktyczne i napoje są świadczeniem rzeczowym stanowiącym dochód pracownika).
Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to wymagane ze względów profilaktycznych. Brak legalnej definicji pojęcia „warunki szczególnie uciążliwe” ma ten skutek, że zgodnie ze wspomnianym rozporządzeniem dla celów wydawania ze względów profilaktycznych posiłków kryterium warunków szczególnie uciążliwych jest spełnione, gdy wysiłek fizyczny wyrażony miarą efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej wynosi:
ponad 2 000 kcal (8 374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 100 kcal 94 605 kJ) u kobiet (parametry te uznawane są jako stanowiące granicę ciężkiej i bardzo ciężkiej pracy fizycznej),
powyżej 1 500 kcal (6 280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 000 kcal (4 187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 100 C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT - z angielskiego wet bulb globe temperature) wynosi powyżej 250C,
powyżej 1 500 kcal (6 280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 000 kcal (4 187 kJ) u kobiet wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie od 1 listopada do 31 marca (okres zimowy).
Pomiary wydatku energetycznego są na tyle skomplikowane, że rzetelne ich przeprowadzenie jest możliwe wyłącznie przez wyspecjalizowane laboratoria.
We własnym zakresie wielkość wydatku energetycznego w relacji do oceny ciężkości pracy można ustalić (szacunkowo) kierując się klasyfikacją ciężkości pracy zaproponowaną przez E. Christensena i O. Hansena, (1939):
Ocena pracy
Wydatek energii, kJ/min
mężczyźni
Kobiety
Lekka
8,4 - 20,5
6,3 - 14,2
Umiarkowanie ciężka
20,9 - 30,0
14,7 - 22,6
Ciężka
31,4 - 41,4
23,0 - 30,0
Bardzo ciężka
41,9 - 51,9
31,4 - 39,3
Niezwykle ciężka
52,0
39,8
Ocena wydatku energetycznego może być dokonana także metodą pomiaru wskaźników fizjologicznych: wentylacji płuc, zużycia tlenu lub szacunkowo wg uśrednionych wartości tabelarycznych w sposób omówiony np. w Poradniku metodycznym oceny obciążenia fizycznego oraz stosowania przerw w pracy, Warszawa 1994 r. wydanym przez Ministerstwo Pracy i Polityki Socjalnej.
Artykuł, który niczego nie wyjaśnia
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki profilaktyczne, oraz szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Podstawa prawna
art. 232; art. 23711a Kodeksu pracy,
rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279).