BHP - Posiłki regeneracyjne

Szkolenia, wypadki, choroby, pierwsza pomoc, ocena ryzyka...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Fichtel
nadleśniczy
nadleśniczy
Posty: 4248
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

Venator pisze:
Fichtel pisze:Dziwi mnie tylko taka "rozpiętość" 6 vs 10...
Rozpiętość zacznij od 4, u mnie nie szaleją :(
I nie mów, że za te "4" to jeszcze "słoiki" dostajecie...
To już jakaś masakra!!!
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 66905
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 22:18

Post autor: Capricorn »

Widziałem dzisiaj w sklepie smalec z boczkiem za ok. 3zł. Wartość energetyczną ma taką, że opakowanie na trzy dni starczy. To co... może by obniżyć kwotę do złotówki...? :twisted:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Fichtel
nadleśniczy
nadleśniczy
Posty: 4248
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

Capricorn pisze:Widziałem dzisiaj w sklepie smalec z boczkiem za ok. 3zł. Wartość energetyczną ma taką, że opakowanie na trzy dni starczy. To co... może by obniżyć kwotę do złotówki...? :twisted:
ej ej!!!
paragraf 2.1.!!!
30-35% to tłuszcze reszta - 50-55% węglowodany 15% białko
Swego czasu znalazłem jeden batonik "odpowiadający" składem niemal w 100% temu zapisowi.
Ciekawostka?
jeden miał bodaj 250kcal. a kosztował coś ze 4zł...
A w rozporządzeniu stoi 1000kcal. :)
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 66905
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 22:18

Post autor: Capricorn »

Fichtel pisze:paragraf 2.1.!!!
Oj tam... Się behapowiec się postara to znajdzie taki z dopiskiem "dietetyczny" ;)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Fichtel
nadleśniczy
nadleśniczy
Posty: 4248
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

Capricorn pisze:
Fichtel pisze:paragraf 2.1.!!!
Oj tam... Się behapowiec się postara to znajdzie taki z dopiskiem "dietetyczny" ;)
nawet szukać nie będzie musiał.
Ogłosi przetarg a do "posiłku" dostanie stosowny certyfikat. :D
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
TomCio
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3240
Rejestracja: poniedziałek 11 gru 2006, 17:06
Lokalizacja: Made In PRL

Post autor: TomCio »

Czekam i czekam.... i się nie mogę doczekać kiedy w tym temacie pojawi się jakiś weganin :) i co na to przepisy :|
Życie to jest to, na co trzeba zarobić
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent
Posty: 169485
Rejestracja: czwartek 13 gru 2007, 18:40
Lokalizacja: Łuh

Post autor: Sten »

Weganie mogą się pomieniać przydziałowymi słoikami ... :wink:
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Fichtel
nadleśniczy
nadleśniczy
Posty: 4248
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

sosenka pisze:Czekam i czekam.... i się nie mogę doczekać kiedy w tym temacie pojawi się jakiś weganin :) i co na to przepisy :|
To chyba raczej problem ustawodawcy/ministra(rozporządzenia) a nie pracodawcy.
Chociaż z drugiej strony nie jest powiedziane jakie "pochodzenie" mają mieć składniki tworzące taki a nie inny skład.
Mało tego zapis o "niemożliwości zapewnienia" pozostawia pole manewru.
Także myślę, że mogą sobie weganie soli (jeśli używają) na ogon rozporządzeniu i pracodawcy nasypać. :D
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Venator
początkujący
początkujący
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 19 lis 2017, 09:58

Post autor: Venator »

Jaźwiec pisze:Widać związkowcy nie robią w lesie... :lol:
:brawo:
krzysztofb21
początkujący
początkujący
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek 21 sty 2008, 20:24
Lokalizacja: z Płaskowyżu

Post autor: krzysztofb21 »

A może kens karta załatwi problem
NAPOLEON - HONOR WYKLUCZA ZAWIERANIE Z NIM KOMPROMISÓW.
biernas
początkujący
początkujący
Posty: 81
Rejestracja: poniedziałek 10 gru 2007, 08:24
Lokalizacja: Kresy...

Post autor: biernas »

czy badania UR Poznań zmieniły coś u Was w sprawie konserw ?
zgredek
początkujący
początkujący
Posty: 93
Rejestracja: środa 25 lut 2015, 11:59

Post autor: zgredek »

Cisza. Bez zmian...badania badaniami, a PUZP swoje.
Awatar użytkownika
Blues Brothers
nadleśniczy
nadleśniczy
Posty: 5468
Rejestracja: niedziela 31 mar 2013, 17:46

Post autor: Blues Brothers »

Jakich konserw.?!
Nie ma posiłków, nie ma problemu. :lol:
znaki
podleśniczy
podleśniczy
Posty: 288
Rejestracja: poniedziałek 09 lut 2015, 09:32
Lokalizacja: zewsząd

Post autor: znaki »

zgredek pisze:Cisza. Bez zmian...badania badaniami, a PUZP swoje.
Co właściwie zmienia lub reguluje przesłane przez DG ustalenia z narady krajowej służb BHP oraz wyjaśnień do wyników tematu badawczego 12/14.
Czy jakiekolwiek Nadleśnictwo wdrożyło na podstawi tych badań swoje regulacje związane z ilością wydawania np. konserw lub posiłków gotowych (słoiki)?
Awatar użytkownika
TomCio
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3240
Rejestracja: poniedziałek 11 gru 2006, 17:06
Lokalizacja: Made In PRL

Post autor: TomCio »

znaki pisze:Czy jakiekolwiek Nadleśnictwo wdrożyło na podstawi tych badań swoje regulacje
Przyznam, że nie pamiętam tych regulacji, a dostępu do nich znikąd. Ale są np. takie sygnały:
https://www.portalbhp.pl/bhp-w-roznych- ... -5562.html
Życie to jest to, na co trzeba zarobić
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 104858
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

TomCio pisze:są np. takie sygnały
Że trzeba wykupić dostęp do portalu... :(
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 66905
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 22:18

Post autor: Capricorn »

U nas szczęśliwie bez zmian :)
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
znaki
podleśniczy
podleśniczy
Posty: 288
Rejestracja: poniedziałek 09 lut 2015, 09:32
Lokalizacja: zewsząd

Post autor: znaki »

Piotrek pisze:
TomCio pisze:są np. takie sygnały
Że trzeba wykupić dostęp do portalu... :(
Posiłki profilaktyczne dla leśniczych

Warunki pracyBHP w różnych branżach
9 sierpnia 2011
Jan M. Pióro
Dodaj do ulubionych
AddThis Sharing Buttons
Share to Facebook

Share to TwitterShare to LinkedInShare to DrukujShare to Więcej
Posiłki profilaktyczne dla leśniczych
Pytanie:


Jestem pracownikiem nadleśnictwa w Lasach Państwowych. W związku z specyfiką pracy szczególnie pracowników terenowych Nadleśniczy wydał zarządzenie celem regulacji zasad wydawania posiłków profilaktycznych. W zarządzeniu dokonano podziału pracowników na dwie grupy:
I - leśniczy w dwuosobowej obsadzie leśnictwa - 60% przepracowanych dni w miesiącu w okresie zimowym(od 1 listopada do 31. marca).
II - inżynier nadzoru, leśniczy w jednoosobowej obsadzie leśnictwa, podleśniczy, referent w terenie, stażysta w terenie 80% przepracowanych dni roboczych w trenie.
Posiłki są wydawane przez Nadleśnictwo w formie samodzielnego przygotowania posiłku (słoiczki). Pracownicy otrzymują posiłki po min. 4 godzina pracy w danym dniu. Jednocześnie utworzono Grupę III pracowników - kierowca - robotnik obsługi - 30% przepracowanych dni roboczych w miesiącu. Czy taka forma wydawania posiłków i rozliczania jest dopuszczalna? Specyfika pracy pracowników nadleśnictwa na różnych stanowiskach ogranicza możliwości wypełnienia przesłanek z art.232 KP. Czy stosowany sposób ustalenia % udziału dni, za które należne są posiłki jest dopuszczalny i spełnia warunki art.232 KP?
Odpowiedź:


Uzależnienie wydawania profilaktycznych posiłków i napojów od liczebności obsady stanowiska pracy, liczby przepracowanych dni roboczych w miesiącu odbiega od generalnej zasady wynikającej z rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, iż posiłki i napoje w celach profilaktycznych powinny być dostarczane pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych w dniach wykonywania pracy uzasadniających ich wydanie.


Z uwagi na to, że niektóre świadczenia rzeczowe przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy są wolne od podatku dochodowego, nie można wykluczyć, że właściwy urząd skarbowy dokona oceny prawidłowości ustalania zasad wydawania posiłków i napojów w celach profilaktycznych

(posiłki profilaktyczne i napoje są świadczeniem rzeczowym stanowiącym dochód pracownika).


Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to wymagane ze względów profilaktycznych. Brak legalnej definicji pojęcia „warunki szczególnie uciążliwe” ma ten skutek, że zgodnie ze wspomnianym rozporządzeniem dla celów wydawania ze względów profilaktycznych posiłków kryterium warunków szczególnie uciążliwych jest spełnione, gdy wysiłek fizyczny wyrażony miarą efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej wynosi:

ponad 2 000 kcal (8 374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 100 kcal 94 605 kJ) u kobiet (parametry te uznawane są jako stanowiące granicę ciężkiej i bardzo ciężkiej pracy fizycznej),
powyżej 1 500 kcal (6 280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 000 kcal (4 187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 100 C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT - z angielskiego wet bulb globe temperature) wynosi powyżej 250C,
powyżej 1 500 kcal (6 280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 000 kcal (4 187 kJ) u kobiet wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie od 1 listopada do 31 marca (okres zimowy).


Pomiary wydatku energetycznego są na tyle skomplikowane, że rzetelne ich przeprowadzenie jest możliwe wyłącznie przez wyspecjalizowane laboratoria.

We własnym zakresie wielkość wydatku energetycznego w relacji do oceny ciężkości pracy można ustalić (szacunkowo) kierując się klasyfikacją ciężkości pracy zaproponowaną przez E. Christensena i O. Hansena, (1939):

Ocena pracy


Wydatek energii, kJ/min

mężczyźni


Kobiety

Lekka


8,4 - 20,5


6,3 - 14,2

Umiarkowanie ciężka


20,9 - 30,0


14,7 - 22,6

Ciężka


31,4 - 41,4


23,0 - 30,0

Bardzo ciężka


41,9 - 51,9


31,4 - 39,3

Niezwykle ciężka


52,0


39,8

Ocena wydatku energetycznego może być dokonana także metodą pomiaru wskaźników fizjologicznych: wentylacji płuc, zużycia tlenu lub szacunkowo wg uśrednionych wartości tabelarycznych w sposób omówiony np. w Poradniku metodycznym oceny obciążenia fizycznego oraz stosowania przerw w pracy, Warszawa 1994 r. wydanym przez Ministerstwo Pracy i Polityki Socjalnej.
Artykuł, który niczego nie wyjaśnia :help:

Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki profilaktyczne, oraz szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Podstawa prawna


art. 232; art. 23711a Kodeksu pracy,
rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279).
Awatar użytkownika
TomCio
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3240
Rejestracja: poniedziałek 11 gru 2006, 17:06
Lokalizacja: Made In PRL

Post autor: TomCio »

Piotrek pisze:
TomCio pisze:są np. takie sygnały
Że trzeba wykupić dostęp do portalu... :(
Piotrze.... z całym szacunkiem... :| postaraj się, albo zmień przeglądarkę :beer:
Życie to jest to, na co trzeba zarobić
Leśniker
początkujący
początkujący
Posty: 151
Rejestracja: środa 22 sie 2018, 09:22

Post autor: Leśniker »

U nas coś się szykuje.mamy płacić zus i podatek od konserw albo zrezygnować.ale sprawa w toku dyskutujemy
ODPOWIEDZ