Na początek omówię coś co nazywam cytowaniem pojedynczym, bo zawiera tylko jeden blok cytatu.
- Po prawej stronie, na górze postu, który chcemy cytować jest zestaw ikonek. Ostatnia z niech (cudzysłów) to właśnie wywołanie funkcji cytowania.
- Po jej kliknięciu otwiera się okno pełnego edytora wypełnione cytowaną treścią.
- Teraz pora na pozbycie się z cytatu treści, której nie chcemy cytować, tak aby pozostała jedynie ta, do której się odniesiemy w swoim poście. W tym celu zaznaczamy to, co chcemy usunąć i klawiszem [del] pozbywamy się tego zaznaczonego fragmentu. To samo robimy z pozostałym, niechcianym fragmentem.
- W ten sposób otrzymujemy gotowy, okrojony cytat. Zamykający znacznik [/quote] można przenieść do jednej linii z resztą cytatu.
- Pora na uzupełnienie posta o nasz tekst. W tym celu ustawimy kursor na końcu znacznika zamykającego cytat i piszemy to co chcemy.
- Po zakończeniu edycji i wysłaniu posta powinniśmy otrzymać coś takiego
- Rozpoczynamy tak samo jak przy cytowaniu pojedynczym, czyli powtarzamy kroki pierwszy i drugi.
- Teraz zaznaczamy pierwszy fragment tekstu, który chcemy usunąć i go usuwamy.
- Pierwsza część cytatu musi być prawidłowo zakończona więc albo kopiujemy znacznik [/quote] i wklejamy go w miejscu gdzie kończymy pierwszy cytat, albo wpisujemy go tam "z palca". Radzę jednak kopiować bo nie popełnimy wówczas błędu, rujnującego cytowanie.
- Teraz pora na wpisanie za dopiero co umieszczonym znacznikiem pierwszej części naszej wypowiedzi.
- W następnym kroku naszą wypowiedź zamykamy kopiując i wklejając bezpośrednio po niej pierwszy znacznik cytowania - ten od którego zaczyna się post.
- Teraz usuwamy dalszą zbędną część oryginalnego posta.
- Za ostatnim znacznikiem zamykającym cytat umieszczamy dalszą część naszego tekstu
- Tym razem po wysłaniu otrzymujemy taki efekt końcowy.
- Wszystkie powyższe kroki możemy powtarzać po wielokroć, tyle razy ile nam trzeba.
Istnieje sposób (a nawet kilka sposobów) na umieszczenie w jednym poście cytatów z wielu innych postów, różnych autorów, ale to przekracza ramy podstaw więc może kiedy indziej o tym napiszę. Tutaj mogłoby to niepotrzebnie zaciemnić obraz prostej w sumie czynności.
I to już wszystko co chciałem przekazać. Mam nadzieję, że uczyniłem to zrozumiale.