Cześć,
Chce zrobić przyłącze wody pod dom- sytuacja wyglada tak ze nie mamy za dużego wyboru odnośnie podłączenia - obok są rodzice wiec chcieliśmy się przekopać przez ich działkę i podłączyć do ich przyłącza - wodociągi wyraziły na to zgodę . Problem jest w tym, ze obok ich domu cos w stylu drogi Leśnej - ale jest to kawałek „ działki „ , w sumie taka górka która biegnie do lasu i na tym terenie 2 m od ploty rodziców oni mają swoje przyłącze . I teraz pytanie jak to załatwić żeby wpiąć się do nich bo to jest niby ten teren leśny - projektantka twierdzi ze może być problem ale z drugiej strony ktoś to przyłącze tam kiedyś zrobił i jest na mapach normalnie .
Nie mamy dużego wyboru bo druga opcja to przecisk na druga stronę ulicy pod jezdnia i rozkopanie połowy działki sąsiadów, którzy raczej się na to nie zgodzą.
Będę wdzięczna za porady
Przyłącze wody na terenie lasu
Moderator: Moderatorzy
Re: Przyłącze wody na terenie lasu
Może nie pytać na forum, ale bezpośrednio tych, od których zgoda zależy?
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Jeśli zaproponujesz przewiert sterowany to może nie będzie problemów, bo nawet drogi nie naruszysz.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
- Kuna lesna
- zastępca nadleśniczego
Ja myślę że przekop przez drogę należąca do LP nie powinien być problemem . U mnie na pewno by nie było . Oczywiście zgoda od nadleśnictwa jak najbardziej musi być , opłata na czas przekopu oraz po inwestycji doprowadzenie do stanu przed .
Co do zasady, niezależnie przez czyje grunty trzeba się przewiercić do przyłącza wodnego, potrzebna ich zgoda i później przysługuje właścicielom tego gruntu czynsz za korzystanie z rury... Więc po prostu trzeba się porozumieć z właścicielami obu wariantowych rozwiązań i dowiedzieć się u którego wyjdzie taniej...
Jest tu taka prawidłowość:
- publiczny zarządca drogi pod którą trza by się przewiercić, ma obowiązek naliczać ustalony czynsz, od którego nie odstąpi bo mógłby za to wylecieć z pracy (sam taki czynsz płacę, to wiem);
- zaś prywatny właściciel gdy ma dobry humor nie musi żądać żadnego czynszu, a gdy jest wredny - może chcieć jakichś kosmicznych opłat...
Tylko ty możesz sprawdzić jak to jest w danej lokalizacji.
- malkontent2
- leśniczy
I opłata za użytkowanie też musi być....Kuna lesna pisze: ↑piątek 22 wrz 2023, 17:24 Ja myślę że przekop przez drogę należąca do LP nie powinien być problemem . U mnie na pewno by nie było . Oczywiście zgoda od nadleśnictwa jak najbardziej musi być , opłata na czas przekopu oraz po inwestycji doprowadzenie do stanu przed .