Cześć,
Posiadam 3.5ha lasu mieszanego w wieku 80 lat.
Las jest enklawa w dużym lesie Państwowym Chciałbym się go pozbyć, bo potrzebuję gotówki na zakup mieszkania. Zakładam ze LP będą zainteresowane zakupem ale muszę im najpierw złożyć ofertę. Zatem zacząłem szukać rzeczoznawcy, który by to wycenił. Sam nie jestem w stanie określić wartości nieruchomości. Rzeczoznawca przesłał koszt wyceny na kwotę 6000zł. Nie wiem czy jest to cena wysoka, niska czy może ktoś wyceniał podobna nieruchomość i wie ile powinna kosztować taka wycena? Może macie inna radę jak spieniężyć tą nieruchomość? Dzięki za każdą radę!
A to nie jest tak, że LP same wycenią/zaproponują cenę za taką działke? Bo rzeczoznawca wyceni to w jakiś sposób ale LP wyceni to też sama? Wszystko zależy co tam rośnie, w jakim wieku itd. Bo działka działce nie jest równa, zwłaszcza jak na obu rośnie las różnej jakości. I przede wszystkim czy LP będzie zainteresowana zakupem tej działki? Zamiast inwestować w rzeczoznawcę, najpierw spytałbym w LP czy w ogóle są zainteresowani. Mają prawo pierwokupu ale muszą "chcieć" kupić. Jak nie będą, można wtedy szukać chętnego poza LP. Szansa, że bedą chcieli kupić jest spora skoro to enklawa w środku ich lasów.
To niezupełnie tak. Jeśli zgłosisz LP chęć sprzedania lasu ( a LP będą zainteresowane) to nie możesz się z oferty wycofać. Nawet jeżeli wycena LP nie będzie Ci odpowiadała.
Naj-u, koledze nie chodzi o wycofanie się z oferty, gdy wycena będzie za niska, tylko w sytuacji gdy PGL LP nie wyrażą chęci skorzystania z prawa pierwokupu. Tak to zrozumiałem...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami. ***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Jeżeli tak to OK. Tylko czytałem wiele ostrzeżeń bo kiedy zgłosi się ofertę sprzedaży lasu - a LP mają pierwszeństwo - to nie można jej wycofać, oczywiście jeśli LP wyrażą chęć zakupu... I na tym polega haczyk.
Można wycofać ofertę . Jeżeli cena Ci nie odpowiada nie musisz sprzedawać. Nie ma przymusu sprzedawania swojej własności. Klamka zapada dopiero po podpisaniu notarialnego aktu sprzedaży.
Piteeer62 pisze: ↑wtorek 25 kwie 2023, 12:31
. Rzeczoznawca przesłał koszt wyceny na kwotę 6000zł. Nie wiem czy jest to cena wysoka, niska.
Poszukaj innego rzeczoznawcy. Ten jest zdecydowanie za drogi. Cena nie powinna przekraczać około 2 tyś PLN. Ponadto orientacyjnie 1 ha lasu o ile nie jest to teren bardzo atrakcyjny turystycznie wart jest około 30 do 50 tyś PLN.
Naj pisze: ↑piątek 05 maja 2023, 15:25
To niezupełnie tak. Jeśli zgłosisz LP chęć sprzedania lasu ( a LP będą zainteresowane) to nie możesz się z oferty wycofać. Nawet jeżeli wycena LP nie będzie Ci odpowiadała.
Trochę mnie zszokowała ta informacja... byłoby dziwne, żebyś coś sprzedawał jeśli oferta kupującego Ci nie pasuje. Przymusu nie ma jak pisze Melon. Niemniej jest to trochę sytuacja patowa bo LP mają prawo pierwokupu, czyli jak znowu wystawisz na sprzedaż mogą być znowu zainteresowani, mogą dac za niską cenę więc znowu jesteś niechętny i wycofujesz.... niekończąca się historia.... Jeśli będzie okazja podpytam kogoś w LP jak to wygląda dokładnie w przypadku rozbieżności cen oferenta i kupującego, w przypadku działki lesnej. Bo jesli Ja chcę powiedzmy 30k, a LP dają tylko 20k za las, i nie chcą dac więcej, tzn. że tracą prawo pierwokupu jesli ktoś inny da mi te 30k, które chce?:)
Prawo pierwokupu oznacza , że korzystający z prawa wchodzi w buty kupującego. Musi więc dać taką samą cenę. LP teoretycznie mogą się z ceną nie zgodzić ale wtedy muszą iść do sądu i to sąd ustali czy cena została sztucznie zawyżona. W praktyce mało prawdopodobne żeby tak uznał.
PGL LP raczej nie ma prawa ustalania ceny, za jaką kupi nieruchomość. O ile pamiętam to jako podstawę przyjmowały cenę od 2 do 4 złotych za metr kwadratowy. Jeżeli cena proponowana przez nabywcę mieściła się w tych granicach to PGL LP kupowały za tę cenę. W sytuacji gdy cena budzi wątpliwość, PGL LP kieruje sprawę do sądu, który zleca wycenę nieruchomości rzeczoznawcy majątkowemu.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami. ***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Piotrek pisze: ↑wtorek 09 maja 2023, 19:29
PGL LP raczej nie ma prawa ustalania ceny, za jaką kupi nieruchomość. O ile pamiętam to jako podstawę przyjmowały cenę od 2 do 4 złotych za metr kwadratowy. Jeżeli cena proponowana przez nabywcę mieściła się w tych granicach to PGL LP kupowały za tę cenę. W sytuacji gdy cena budzi wątpliwość, PGL LP kieruje sprawę do sądu, który zleca wycenę nieruchomości rzeczoznawcy majątkowemu.
Z informacji, które udało mi się zebrać, to też wydaje mi się, że w taki sposób dokładnie to wygląda. Jeśli jeszcze ktoś ma jakieś wątpliwości, to zawsze można dopytać kogoś, kto się na tym bardziej zna.
Hej,
Zrobiłem wycenę u rzeczoznawcy na koszt własny. Złożyłem ofertę z tą ceną do lasów ale w odpowiedzi dostałem, że mogą zaoferować mi 65% z wyceny. Sam nie wiem co p tym myśleć…