Kącik grzybiarza

Piękno lasu, czyste powietrze, zbiorniki wodne...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
drwalnik
Admin
Admin
Posty: 77878
Rejestracja: wtorek 13 lip 2004, 00:00
Lokalizacja: z drewna
Kontakt:

Post autor: drwalnik »

... najsmaczniejszy w zupie jest wywar z grzybów, resztę można wyrzucić :D ...
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent
Posty: 170309
Rejestracja: czwartek 13 gru 2007, 18:40
Lokalizacja: Łuh

Post autor: Sten »

Maryjolka spożywa surowe pieczarki. Dla mnie każdego jednego grzybka trzeba przerobić ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Awatar użytkownika
drwalnik
Admin
Admin
Posty: 77878
Rejestracja: wtorek 13 lip 2004, 00:00
Lokalizacja: z drewna
Kontakt:

Post autor: drwalnik »

Sten pisze:Maryjolka spożywa surowe pieczarki.
... też tak jadam, zwyczajnie obok pomidorów i innych warzyw na kanapkach :D ...
crocidura
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3785
Rejestracja: wtorek 05 lut 2013, 17:21
Lokalizacja: Węgorzyno

Post autor: crocidura »

Sten pisze:Moja babcia robiła przepyszny sosik z tzw. podróżniczków, jak je nazywała, czyli twardzioszek przydrożny. Od ładnych paru lat nie widziałem tych grzybków.
Ja widuję je często na ubogich łąkach... i własnym trawniku.

Próbowałem go nawet w tym roku jeszcze zanim był wysyp jesiennych grzybów, lecz mi nie smakował (być może zbyt stare zebrałem, bo były włókniste, a w szczególności trzonki...). Podobno ma orzechowy posmak... ja go nie czułem. Wątpię bym pomylił gatunki, choć jest to możliwe - zebrałem go doświadczalnie chyba trzeci raz w życiu....

Dla mnie w przyrządzaniu (zabawie z małymi grzybami), smaku podobny do lakówki ametystowej.
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent
Posty: 170309
Rejestracja: czwartek 13 gru 2007, 18:40
Lokalizacja: Łuh

Post autor: Sten »

Babcia tylko kapelusiki zbierała. Dwa obgotowania i ok. 20 minut duszenia z masełkiem, solą i pieprzem oraz cebulką.
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
crocidura
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3785
Rejestracja: wtorek 05 lut 2013, 17:21
Lokalizacja: Węgorzyno

Post autor: crocidura »

no właśnie. Bo jedno to znać jadalny gatunek, a drugie to umieć go smacznie przyrządzić.

I mi na pewno tego drugiego brakuje - żona z eksperymentami zawsze zostawia mnie samego i ręki do nich nie przykłada. A potem smakuje jak trociny... choćby to schabowy był.
Awatar użytkownika
drwalnik
Admin
Admin
Posty: 77878
Rejestracja: wtorek 13 lip 2004, 00:00
Lokalizacja: z drewna
Kontakt:

Post autor: drwalnik »

... ślimaki też nie mają smaku, ale jak się je dobrze przyrządzi ;) ...
crocidura
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 3785
Rejestracja: wtorek 05 lut 2013, 17:21
Lokalizacja: Węgorzyno

Post autor: crocidura »

ale z grzybami? czy najpierw trzeba je grzybami utuczyć?
Awatar użytkownika
drwalnik
Admin
Admin
Posty: 77878
Rejestracja: wtorek 13 lip 2004, 00:00
Lokalizacja: z drewna
Kontakt:

Post autor: drwalnik »

... często na grzybach bywają :D ...
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent
Posty: 170309
Rejestracja: czwartek 13 gru 2007, 18:40
Lokalizacja: Łuh

Post autor: Sten »

crocidura pisze:I mi na pewno tego drugiego brakuje - żona z eksperymentami zawsze zostawia mnie samego i ręki do nich nie przykłada. A potem smakuje jak trociny... choćby to schabowy był.
Trening czyni mistrza :wink: Ja do przyrządzania grzybków nigdy Maryjolki nie dopuszczam, wolę sam i po swojemu.
drwalnik pisze:ślimaki też nie mają smaku, ale jak się je dobrze przyrządzi ;)
Ostatnio w sieci na "L" można nabyć fajne i już przygotowane stosownie...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Awatar użytkownika
drwalnik
Admin
Admin
Posty: 77878
Rejestracja: wtorek 13 lip 2004, 00:00
Lokalizacja: z drewna
Kontakt:

Post autor: drwalnik »

Sten pisze:Ostatnio w sieci na "L" można nabyć fajne i już przygotowane stosownie...
... jak kiedyś do mnie zawitasz, to takie ślimaki przyrządze na życzenie, że "palce lizać" :) ...
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent
Posty: 170309
Rejestracja: czwartek 13 gru 2007, 18:40
Lokalizacja: Łuh

Post autor: Sten »

Trzymam Pana za słowo :roll:
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Awatar użytkownika
Jenny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny
Posty: 11954
Rejestracja: niedziela 15 sty 2012, 14:35
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Jenny »

drwalnik pisze:
Sten pisze:Maryjolka spożywa surowe pieczarki.
... też tak jadam, zwyczajnie obok pomidorów i innych warzyw na kanapkach :D ...
Drwalniku Ty niczem dzielny weganin widze i same ,,szczołki,,zupowe chlipasz... to ja nie rozumiem zgryżliwości Stena na Twój wyglad... :wow:
Ciągle czekam na zdjątka tych jadalnych gołabeczków... :roll:
„Zaraz na początku życia ktoś powinien nam powiedzieć, że umieramy. Może wtedy żylibyśmy pełnią życia w każdej minucie, każdego dnia. Działaj! Kiedy poczujesz, że chcesz coś zrobić, rób to od razu, teraz! Dni, które przyjdą są policzone.”
M.Landon
Awatar użytkownika
Hania
wiceminister
wiceminister
Posty: 30254
Rejestracja: czwartek 16 gru 2004, 00:00
Lokalizacja: Z-ec

Post autor: Hania »

crocidura pisze:gorzkich, śmierdzieli zabarwiających jedzenie na czarny kolor...
A cóż to za podgrzybki u Ciebie rosną? :shock: Chyba tzw. bagniaczki, bo te to rzeczywiście są gorzkawe i czarne po ugotowaniu. Najzwyklejsze podgrzybki są brązowiutkie, cudownie pachnące i żadnej w nich goryczy nie ma! 8)
"Zielono mi, zielono w głowie,
zielone trawy obrastają mą skroń,
zielony mętlik, o którym nie powiem,
zielone me czoło ociera ma dłoń..."
Awatar użytkownika
buba
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1893
Rejestracja: poniedziałek 18 lis 2013, 20:40

Post autor: buba »

W jeden z ostatnich sierpniowych weekendow wybralismy sie polazic troche po lasach za Tarnowskimi Gorami. Mialam nadzieje na wygrzane igliwie i zapach sosnowej zywicy ale bylo raczej pochurno i mokro.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Obrazek

Fioletowe dywany sie zaczely.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pogoda sprzyjala grzybom wszelakim

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


W zwiazku z powyzszym dzien zakonczyl sie maślakowa kolacja :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

wiecej zdjec
https://picasaweb.google.com/1122023598 ... 01408_Koty
kimkolwiek

Post autor: kimkolwiek »

Piękne foteczki :) i grzybobranie udane :) u nas na suuuuusza i grzybków jak na lekarstwo :(
Döhler
nadleśniczy
nadleśniczy
Posty: 5892
Rejestracja: czwartek 30 sty 2014, 23:33
Lokalizacja: Schweingrubowy Las

Post autor: Döhler »

kimkolwiek pisze:grzybków jak na lekarstwo
U nas nawet tych na truciznę nie ma.
Awatar użytkownika
Jolina
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru
Posty: 1356
Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2012, 21:41
Kontakt:

Post autor: Jolina »

Piękne leśne foteczki...a wrzosy..szkoda ,że już przekwitły :( bardzo je lubię.
"Kiedy nie wiesz co wybrać - wybierz poczucie humoru"
Awatar użytkownika
Jenny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny
Posty: 11954
Rejestracja: niedziela 15 sty 2012, 14:35
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Jenny »

Bardzo fajne klimaty oddałaś Buba... piękne te Twoje lasy oraz ich dreptanie... :)
U mnie tez sucho...grzbki wstawie ciu pozniej. :P
„Zaraz na początku życia ktoś powinien nam powiedzieć, że umieramy. Może wtedy żylibyśmy pełnią życia w każdej minucie, każdego dnia. Działaj! Kiedy poczujesz, że chcesz coś zrobić, rób to od razu, teraz! Dni, które przyjdą są policzone.”
M.Landon
Awatar użytkownika
Jenny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny
Posty: 11954
Rejestracja: niedziela 15 sty 2012, 14:35
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Jenny »

Opieńki...

Obrazek

Muchmorek...podezarty przeze slimak.. :help: ciekawe czy przezyje? :shock:







Obrazek


Lisiczka,albo kurka...


Obrazek

I jakaś gołabeczka



Obrazek
„Zaraz na początku życia ktoś powinien nam powiedzieć, że umieramy. Może wtedy żylibyśmy pełnią życia w każdej minucie, każdego dnia. Działaj! Kiedy poczujesz, że chcesz coś zrobić, rób to od razu, teraz! Dni, które przyjdą są policzone.”
M.Landon
ODPOWIEDZ