Jakie drewno nie oddaje zapachu??

Przetwórstwo i handel drewnem...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
k_lobo
początkujący
początkujący
Posty: 1
Rejestracja: niedziela 22 lut 2009, 21:51
Lokalizacja: Gdańsk

Jakie drewno nie oddaje zapachu??

Post autor: k_lobo »

Witajcie!

Chyba troszkę offtopic, ale nie wiedziałem gdzie to wrzucić.

Chcę zrobić skrzynię do przechowywania cygar. Jakie drewno nie oddaje zapachu?? nie mogę go polakierować naturalnie. Musi też dobrze znosić wodę - wilgotność w skrzynce musi być ok 70%....

Pomóżcie!!!

Proszę o rady na kacper.klajnert@gmail.com.

Z góry dziękuję!
Kac
nerak
początkujący
początkujący
Posty: 96
Rejestracja: niedziela 25 lut 2007, 14:29
Lokalizacja: z kont

Post autor: nerak »

brzoza :|
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister
Posty: 33896
Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 12:41

Post autor: góral bagienny »

Co to znaczy "nie oddaje"? Jeśli chodzi Ci o to, żeby "nie przechodził zapach drewna w stronę cygar" to może zrób skrzynkę z sezonowanej jodły (w drewnie nie ma przewodów żywicznych) i wyłóż od środka... korkiem.
' :doh: P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! :doh:
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego
Posty: 2642
Rejestracja: czwartek 12 paź 2006, 00:41
Lokalizacja: Z puszczy

Post autor: Kuna lesna »

Ja uczyłem się ze BUK , wykorzystywany jest do robienia desek do krojenia chleba itd z powodu ze nie ma właśnie zapachu i smaku .
siwy
leśniczy
leśniczy
Posty: 877
Rejestracja: niedziela 07 wrz 2008, 11:38

Post autor: siwy »

jedynym drewnem który jest bezzapachowy i nie wchłania innych zapachów mjest drewno topoli. Skrzynki do cygar robi się z gatunków drewna egzotycznego u nas nie do zdobycia ale z drewna topolowego można zrobić wszytko bo pięknie daje się farbować. Zabezpiecz woskiem. Pozdrawiam
Aliud est facere, aliud dicere
Co innego dotrzyma� s�owa, co innego obieca�
Awatar użytkownika
maverick
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny
Posty: 6752
Rejestracja: czwartek 24 sie 2006, 22:09

Post autor: maverick »

Jodły nie radze, nawet regionalne słowo odnosi sie do niej "śmierducha".
Bardziej stawiałbym na buka- masz kuchenne rzeczy robione z tego drewna.
Topola jako tako.
ODPOWIEDZ