Szkicownik Leśniczego

SILP, BIP, ACER, GIS, Raporty, mapy numeryczne...

Moderator: Moderatorzy

Fichtel
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: Fichtel »

bingo30 pisze:...i niestety dalej nie mozna wejsc w aplikacje natywne.
Jeśli masz taką możliwość to na swoim łączu internetowym podłącz inny komputer. Najlepiej taki "świeży" i zobacz czy się połączy... :wink:
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
poreba
inżynier nadzoru
inżynier nadzoru

Post autor: poreba »

Fichtel pisze:certyfikatu "nie przeskoczysz" a jave instaluj
P.S. Jaki masz OS i jaką przeglądarkę?
Mógłbyś rozwinąć to "nie przeskoczysz"? Znane mi przeglądarki pomimo wrzasku na podejrzany certyfikat podpisany przez ===nikomu=== nieznane centrum certyfikacji przyjmą wyjątek.
budyn
początkujący
początkujący

Post autor: budyn »

j24 pisze: Bo to jest nasz szkicownik. To jest szkicownik na miarę naszych możliwości.
Ja pochwalę pracę programistów. Na pewno sporo pracy zostało w to włożone i to działa. Kwestia przyzwyczajenia.

Wskazany szybki internet i zapisywanie szkicu jako wersja robocza przed dłuższą przerwą.
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Re: Szkicownik Leśniczego

Post autor: tumanleśny »

Temat już prawie archeologiczny a roku dalej zmienić się nie da.
Jest proste obejście ale......
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Post autor: Capricorn »

Tak sobie myślę, że to celowe działanie. Szkic jest bezpośrednio związany z szacunkiem brakarskim i tworzy jedną całość. Może by można było popełnić coś na kształt kopiowania szacunku i szkicu na dany rok, ale nie mam pojęcia, czy to możliwe i ile pracy by to wymagało.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Nie żartuj....
Wystarczy dodać z istniejącego szkicu.
Trwa to chwilę.
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Tak, ale wówczas masz oba szkice. Stary i nowy.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

No to niepotrzebny usuwasz.
Przecież jeśli go przerabiałeś, to chyba ważny jest ten, który najmłodszy?
A można trzymać go jako roboczy.....
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Nie o to chodzi. Zarówno szacunek, jak i szkic są ze sobą związane. A skoro są związane to podlegają kontroli. Inspektorzy wszelkiej maści muszą mieć co kontrolować, więc stary szacunek i stary szkic staje się dokumentem archiwalnym, a nowy aktualnym. W bazie mają być oba i oba są ważne. Ponadto "roboczy" nie oznacza "zatwierdzony", a szacunki i szkice (zwłaszcza stare) powinny być skontrolowane i zatwierdzone. Po zatwierdzeniu nie jesteś w stanie zmienić go na "roboczy".
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Nie widzę problemu.
Pomijając, że gdyby zmian nie było trzeba to by ich nie było to przecież jasne jest, że ważny jest ten wcielony w życie. Czy Nadleśniczego interesuje ile razy szkic poprawiasz zanim zaznaczasz " do kontroli"?
Ważne jest aby data'produkcji" szkicu była niższa niż data wykonania robót objętych szkicem. I tyle.
A że mogło by być tak, że gdzieś byłyby zapisane wersje?
Za sto lat może tak będzie.
Więcej kłopotów jest z tym, że szkic jest przypisany do autora a nie leśnictwa.
I gdy leśniczy jest na urlopie to podleśniczy może sobie szkic tylko pooglądać.
Chyba, że skopiuje....
Itd....
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Akurat nie mam na myśli nadleśniczego, bo ten jest miejscowy i wie, jak pracujemy. Ja ze swojego ogródka mogę powiedzieć, że szkice interesują
1. kontrolujących podczas pełnej;
2. kontrolujących podczas audytu FSC;
3. kontrolujących podczas audytu PEFC;
4. kontrolujących podczas kontroli doraźnych
5. kontrolujących podczas kontroli problemowych.
Wówczas zapytanie dotyczy nie bieżącego i aktualnego szkicu tyko popełnionego na moment tworzenia szacunku. Dlatego potrzebne są oba. Inna rzecz, że dla nas to nie ma żadnego znaczenia, bo przecież kopiujemy stare szkice na potrzeby kolejnego roku i odpowiednio je modyfikujemy. Większym problemem jest to, że podleśniczy nie może modyfikować dokumentu leśniczego w obrębie bieżącego roku, bo wówczas pojawiają się dwa dokumenty, z których jeden jest nieaktualny nie nie wiedzieć czemu.
ODPOWIEDZ