DGLP ZMIANY KADROWE

Awanse, dymisje, roszady kadrowe...

Moderator: Moderatorzy

tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Re: DGLP ZMIANY KADROWE

Post autor: tumanleśny »

A świstak siedzi.....
W tę literówkę nie wierzę.
Zwłaszcza, że dalej są takie same.
I jeszcze jedno: w czym umniejszyłem treści przez Ciebie wytworzone?
Zacytuj proszę.
Oczywiście, jeżeli Twoja obrzydliwość Ci pozwoli...
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
hypnotic_forester
początkujący
początkujący

Post autor: hypnotic_forester »

W tym, że teraz dyskutujemy o literówkach a nie o chowie wsobnym i kumoterstwie w PGL LP Panie Tumanleśny
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Nie o literówkach a o zasadach pisowni.
I nie dyskutujemy, a trzęsiemy się z obrzydzenia...
A o meritum się nie wypowiadam bo nie mam danych.
Wiem tylko jedno. Zawsze było, jest i będzie. Bo jeszcze się taki nie urodził coby wszystkim dogodził.
A wieść gminna zawsze coś rozgłosu nawet jeśli wszystko prawidłowo było....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Ribes
początkujący
początkujący

Post autor: Ribes »

Do Hypnotic Forester: Uważam, że kreowaniem polityki kadrowej w Lasach Państwowych na szczeblu DGLP powinny zajmować się osoby z wykształceniem leśnym, które pracowały w terenie i wiedzą z praktyki, na czym polega praca na stanowisku podleśniczego, leśniczego, czy inżyniera nadzoru. Nie powinny to być osoby, dla których leśnik, to taki gość z fuzją na ramieniu i w kapelusiku z piórkiem. To tak, jakby np. perkusista z zespołu rockowego określał procedurę leczenia raka płuc. Zrozumiałeś teraz, o co mi chodzi? Plus, oczywiście, kumoterstwo oraz zwiększanie liczby pracowników w administracji, co miało być ograniczone.
hypnotic_forester
początkujący
początkujący

Post autor: hypnotic_forester »

Ribes pisze: niedziela 01 mar 2026, 18:48 Do Hypnotic Forester: Uważam, że kreowaniem polityki kadrowej w Lasach Państwowych na szczeblu DGLP powinny zajmować się osoby z wykształceniem leśnym, które pracowały w terenie i wiedzą z praktyki, na czym polega praca na stanowisku podleśniczego, leśniczego, czy inżyniera nadzoru. Nie powinny to być osoby, dla których leśnik, to taki gość z fuzją na ramieniu i w kapelusiku z piórkiem. To tak, jakby np. perkusista z zespołu rockowego określał procedurę leczenia raka płuc. Zrozumiałeś teraz, o co mi chodzi? Plus, oczywiście, kumoterstwo oraz zwiększanie liczby pracowników w administracji, co miało być ograniczone.
Tylko, że leśnicy nie mają zielonego pojęcia o zarządzaniu zasobami ludzkimi, badaniu kompetencji zwłaszcza miękkich, prawidłowej i skutecznej rekrutacji. Ja akurat nie miałem rozmowy o pracę w PGL LP ponieważ zostałem bezpośrednio zatrudniony po skróconym stażu (kilka lat temu żeby nie było), ale to co słyszę od znajomych opowiadających o ich rozmowach o pracę jest żenujące - zero badania kompetencji miękkich, kompetencje twarde też nie sprawdzane a ustalane głównie na podstawie doświadczenia, są a to pytania np. o stan cywilny i plany z tym związane. Kadrowcy w nadleśnictwach to najczęściej ludzie z przypadku, tym czasem w poważnych firmach powinni to być specjaliści z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi. A rekrutacja? Tak jak się odbywa to w poważnych firmach - w zespole rekrutacyjnym zawsze jest osoba merytoryczna z zakresu zadań na stanowisku. To o czym mówisz, że kreowaniem polityki kadrowej powinni zajmować się leśnicy którzy pracowali w terenie bardzo obrazowo pokazuje jak anachroniczna jest ta nasza instytucja i jak wiele rzeczy robi się w niej na chłopski rozum.
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Ciekawe jak ta ludzkość dotrwała do obecnych czasów.....
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Post autor: Capricorn »

Myślę, że tradycyjnie, drogą rozmnażania l. Przy czym najpierw robili to jak leci, potem zatrudniali headhunterow, by ostatnimi czasy calkiem pójść na żywioł. Widać kadrowcy w kwestii doboru famili słabo się sprawdzali... :roll:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
nick
początkujący
początkujący

Post autor: nick »

Polityka kadrowa w tej firmie jest pod psem - największa Polska korporacja a nie ma żadnych sensownych mechanizmów przeciwdziałających mobbingowi, molestowaniu - twierdzę, ze to jest raj dla ludzi psychicznie spaczonych - niestety gorzkie słowa, ale przykładów można mnożyć tysiące - mniemam, że powinno się zmienić cały system strukturalny- to zarządzanie sztabowe - żeby ta firma mogła nabrać normalności - tylko ze żadna partia na to nie pozwoli.

hypnotic_forester pisze: wtorek 03 mar 2026, 07:44
Ribes pisze: niedziela 01 mar 2026, 18:48 Do Hypnotic Forester: Uważam, że kreowaniem polityki kadrowej w Lasach Państwowych na szczeblu DGLP powinny zajmować się osoby z wykształceniem leśnym, które pracowały w terenie i wiedzą z praktyki, na czym polega praca na stanowisku podleśniczego, leśniczego, czy inżyniera nadzoru. Nie powinny to być osoby, dla których leśnik, to taki gość z fuzją na ramieniu i w kapelusiku z piórkiem. To tak, jakby np. perkusista z zespołu rockowego określał procedurę leczenia raka płuc. Zrozumiałeś teraz, o co mi chodzi? Plus, oczywiście, kumoterstwo oraz zwiększanie liczby pracowników w administracji, co miało być ograniczone.
Tylko, że leśnicy nie mają zielonego pojęcia o zarządzaniu zasobami ludzkimi, badaniu kompetencji zwłaszcza miękkich, prawidłowej i skutecznej rekrutacji. Ja akurat nie miałem rozmowy o pracę w PGL LP ponieważ zostałem bezpośrednio zatrudniony po skróconym stażu (kilka lat temu żeby nie było), ale to co słyszę od znajomych opowiadających o ich rozmowach o pracę jest żenujące - zero badania kompetencji miękkich, kompetencje twarde też nie sprawdzane a ustalane głównie na podstawie doświadczenia, są a to pytania np. o stan cywilny i plany z tym związane. Kadrowcy w nadleśnictwach to najczęściej ludzie z przypadku, tym czasem w poważnych firmach powinni to być specjaliści z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi. A rekrutacja? Tak jak się odbywa to w poważnych firmach - w zespole rekrutacyjnym zawsze jest osoba merytoryczna z zakresu zadań na stanowisku. To o czym mówisz, że kreowaniem polityki kadrowej powinni zajmować się leśnicy którzy pracowali w terenie bardzo obrazowo pokazuje jak anachroniczna jest ta nasza instytucja i jak wiele rzeczy robi się w niej na chłopski rozum.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Słuchając opowieści mojego synka o pracy w korporacji mam zupełnie odmienne zdanie. Daleko nam do korporacyjnego podejścia do pracowników. Pewnie, zdarzają się wyjątki, ale szczęśliwie są to wyjątki, a wyścigi szczurów, wzajemna niechęć i bezwzględna rywalizacja nas w większości nie dotyczy.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

O!
kazekpisek
leśniczy
leśniczy

Post autor: kazekpisek »

W 2015 roku kiedy zmienila się partia rządząca to pierwsze co zrobił nowy DG chyba Tomaszewski to zlikwidował konkursy na nadleśniczych. W przyszłym roku też moze dojsć do analogicznej sytuacji kiedy nasze kierownictwo odstąpi od obecnie prowadzonych metod HR
kazekpisek
Awatar użytkownika
kukaburra
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Post autor: kukaburra »

Do niedawna jednym z podstawowych wymagań przy naborze na stanowisko w SL (nie obserwuję najnowszych, nie wiem jak z tym teraz jest) była "wysoka kultura osobista" :D .
I am not altogether on anybody’s side, because nobody is altogether on my side - Treebeard

Z prawdą jest jak z d... Każdy ma inną i każdy ma swoją... I nie każdy powinien ją pokazywać ;)

The world is not full of assholes, but they are strategically placed, so that you'll come across one every day. Every. Fu...ing. Day.
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

Znaczy żeby zostać generałem wypada nosić krawat... :roll:
Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent

Post autor: Sten »

:spoko:
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

kazekpisek pisze: środa 04 mar 2026, 23:06 W 2015 roku kiedy zmienila się partia rządząca to pierwsze co zrobił nowy DG chyba Tomaszewski to zlikwidował konkursy na nadleśniczych. W przyszłym roku też moze dojsć do analogicznej sytuacji kiedy nasze kierownictwo odstąpi od obecnie prowadzonych metod HR
Co to są te metody HR?
Bo nie wiem...
Naj
wiceminister
wiceminister

Post autor: Naj »

Tego nikt nie wie ... :lol:
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin

...a zwłaszcza HR... ;)
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

Post autor: góral bagienny »

Human Resources
' :doh: P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! :doh:
tumanleśny
dyrektor regionalny
dyrektor regionalny

Dziękuję bardzo....
Widać coś u mnie nie human bo i tak nie wiem o co chodzi, a za leniwy jestem aby poszukać ...
A może nie za leniwy, a po prostu do niczego mi ta wiedza potrzebna nie jest?
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister

Post autor: góral bagienny »

Pyta się o wiedzę która mu do niczego nie potrzebna.
Jak tuman jakiś...
' :doh: P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! :doh:
ODPOWIEDZ