Problem z kornikiem ?
Moderator: Moderatorzy
-
Darecki567
- początkujący

Problem z kornikiem ?
Dzień dobry.
Jestem tu pierwszy raz na forum, więc proszę wybaczyć ewentualną naiwność moich pytań. Jestem właścicielem działki oraz przylegającego do niej obszaru leśnego – lasu mieszanego.
Na zdjęciu przedstawiona jest sosna z pasożytem (prawdopodobnie kornikiem). Czy istnieje szansa na „wyleczenie” tego drzewa? Przez kilka dni utrzymywały się mrozy sięgające –20°C — czy mogło to w jakimś stopniu pomóc?
Czy ktoś z Państwa mógłby pomóc mi w podjęciu decyzji? Bardzo zależy mi na zachowaniu tego drzewa.
Jestem tu pierwszy raz na forum, więc proszę wybaczyć ewentualną naiwność moich pytań. Jestem właścicielem działki oraz przylegającego do niej obszaru leśnego – lasu mieszanego.
Na zdjęciu przedstawiona jest sosna z pasożytem (prawdopodobnie kornikiem). Czy istnieje szansa na „wyleczenie” tego drzewa? Przez kilka dni utrzymywały się mrozy sięgające –20°C — czy mogło to w jakimś stopniu pomóc?
Czy ktoś z Państwa mógłby pomóc mi w podjęciu decyzji? Bardzo zależy mi na zachowaniu tego drzewa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Problem z kornikiem ?
Zachować możesz o ile nie jest niebezpieczne, ale drzewo już jest martwe.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
- Blues Brothers
- dyrektor regionalny

Lepiej zainteresować się sąsiednimi.
-
tumanleśny
- dyrektor regionalny

Drzewo jest już martwe jak Capricorn pisał.
Ale w korze u pod korą ma masę ” żyjątek" które je ususzyły. Wycinaj jak najprędzej, korę zbierz i spał. Inaczej to wszystko tałatajstwo wiosną przelewie na pozostałe i będzie źle.
A zostawiać nie radzę. Będzie to stało może pół roku albo nieco dłużej. Dopóki ktoś w zasięgu samochodu nie postawi.
To drzewo teraz jest po prostu NIEBEZPIECZNE!
Nawet jeśli miałoby tylko płot zdemolować....
Ale w korze u pod korą ma masę ” żyjątek" które je ususzyły. Wycinaj jak najprędzej, korę zbierz i spał. Inaczej to wszystko tałatajstwo wiosną przelewie na pozostałe i będzie źle.
A zostawiać nie radzę. Będzie to stało może pół roku albo nieco dłużej. Dopóki ktoś w zasięgu samochodu nie postawi.
To drzewo teraz jest po prostu NIEBEZPIECZNE!
Nawet jeśli miałoby tylko płot zdemolować....
Ja jestem ten najpodlejszy, najobrzydliwszy, najpaskudniejszy i wiele innych naj PROWOKATOR i TROLLforumowy.
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Jeżeli czytasz co napisałem, robisz to na własne ryzyko.
Jeżeli poważnie traktujesz to co przeczytałeś - Twoja sprawa. Sam jesteś sobie winien.
Tak, że: To, tamto, ten, tego, ten....
Tobie to wszytko z jednym się kojarzy ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
-
Darecki567
- początkujący

Przed mrozami kora była zespolona z drzewem, natomiast tuż po ich ustąpieniu zaczęła odpadać. Nadmienię, że korona drzewa jest w całości zielona. Sądziłem, że mrozy wpłyną na nie korzystnie.
Kora odpadła, bo zapewne dzięcioły ją odbiły od pnia. Kuły, aby się dobrać do owadów znajdujących się pod korą.
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6,34)
A resztę wysadziła wilgoć spod kory, zamieniająca się w lód na mrozie.
-
Darecki567
- początkujący

Czyli rozumiem, że sosna nie ma żadnych szans. Rozsądniej będzie ją wyciąć, aby kornik nie zagrażał innym drzewom.
To, co bylo pod korą już poleciało. Obserwuj inne drzewa, a tę sosnę wytnij, bo i tak już nie żyje, co najwyżej bedzie karmnikiem dla drewnojadów.
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin