Capricorn pisze: ↑niedziela 07 lis 2021, 21:44
zonk008 pisze: ↑niedziela 07 lis 2021, 21:29
Przekroczył natomiast masę która jest wskazówką i nie jest ścisłym wskazaniem tylko masą orientacyjną.
Kwestia jest problematyczna, bo o ile w "naszych" PULach jest to faktycznie wskazówka, o tyle w zalinkowanym wyżej artykule napisano:
Z lasu można pobrać taką ilość drewna, która nie zagraża jego trwałości w danym obiekcie (wsi) oraz zapewnia ciągłość użytkowania lasu. Maksymalna wielkość do pozyskania, ustalona w uproszczonym planie urządzenia lasu, jest wielkością wyważoną i nieprzekraczalną, bowiem zapewnia ona trwałe zachowanie lasów.
Znaczy to, że aby zmienić wielkość pozyskania należy złożyć wniosek do decydenta, a tym jest starosta. Tak to przynajmniej rozumiem.
No dobra, maksymalna ale w ramach tego zabiegu, czyli trzymajmy się tego TPP, np. 10m3.
Wycinam, występuję o ocechowanie. Przyjeżdża leśniczy. Okazuję mu 20 m3.
Twierdzę, że wyciąłem 10 w ramach TPP, drugie 10 to usunięcie wiatrołomów i suszek.
Nie miałem takiej wskazówki jak PTP to znaczy, że nie mogłem usunąć suszki? Leśniczy odmówi mi wydania świadectwo skoro wyciąłem to we własnym lesie w ramach cięcia sanitarnego?
W LP również nie ma wskazówki PTP do wydzielenia, to znaczy, że takie drewno jest pozyskane niezgodnie z PUL
Jeszcze inny przykład. Bardzo zero jedynkowy.
UPUL. Zrąb zupełny. Masa w operacie na powierzchni 200 m3.
Zrąb zupełny, więc walę jak leci.
Wzywam leśniczego do ocechowania, wyszło 300 m3.
Wyciąłem niezgodnie z UPUL

Nie wyda świadectwa

Zgłosi do starostwa, że za dużo drewna wyciąłem przy zrębie całkowitym

!!