Budynki i budowle służące gospodarce leśnej

Kto nie chciałby być właścicielem lasu, ale to nie jest takie proste...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kedrok
początkujący
początkujący

Budynki i budowle służące gospodarce leśnej

Post autor: Kedrok »

Cześć,
od niedawna posiadam 0.6 Ha lasu.
Chciałem w nim podstawić jakiś budynek żeby trzymać tam "graty"
Czytając "przepisy o lasach" doczytałem że mój las to las "ochronny" a z "ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych"
doczytałem że jest punkt ktory mowi że :
Art. 9. 1. Zasady zaliczania lasów do lasów ochronnych określają przepisy o lasach.
2.W lasach ochronnych mogą być wznoszone budynki i budowle służące gospodarce leśnej, obronności lub bezpieczeństwu państwa, oznakowaniu nawigacyjnemu, geodezyjnemu, ochronie zdrowia oraz urządzenia służące turystyce.

I moje pytanie to :
czym są te budynki "budynki i budowle służące gospodarce leśnej".
Czy ktoś składał wniosek do starosty o takie budynki? Jeżeli tak to na jaki m^2 moge sie pokusić? Nie widzę żadnej definicji.

Karol
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Re: Budynki i budowle służące gospodarce leśnej

Post autor: Kuna lesna »

Budynek nie mieszkalny , służący produkcji leśnej. W tym rozumieniu jest to np budynek bez fundamentu np . domek letniskowy lub szopka na narzędzia . Tak wiec chyba to jest główny czynnik . Na każdą inna budowle z fundamentem musisz mieć zgodę i ten zapis bardzo utrudnia życie postawienia czegoś konkretniejszego .
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: Wiesław »

Kedrok pisze: niedziela 19 cze 2022, 21:04 czym są te budynki "budynki i budowle służące gospodarce leśnej".
Z paragrafu, który Zacytowałeś wynika, że budynki mogą być... ale nie muszą być...
Najpierw trzeba więc wykazać, że się prowadzi gospodarkę leśną w sposób wymagający posiadania budynków/budowli.
Administracyjna zgoda na budynki może, ale nie musi być wydana...
Jak się posiada raptem 0,60 ha lasu to obawiam się, że zgoda nie musi być...
Ale jak się posiada 60 ha, to łatwiej wykazać, że "graty" muszą być na miejscu...

I wracając do pytania:
- budynek to obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych, posiadający fundament oraz dach;
- budowla to obiekt budowlany, który nie jest budynkiem (nie posiada wszystkich cech podanych wyżej);

https://www2.deloitte.com/pl/pl/pages/t ... dowli.html
Kedrok
początkujący
początkujący

Post autor: Kedrok »

dzieki za bardzo przydatna odpowiedz.!!!

Zbieram sie za zlozenie wniosku do starostwa na taka budowle.
Ktos ma jakies rady jak opisac taki wniosek?
Planuje postawic budunek/budowle na wyspawanej metalowej ramie ktora bedzie na kołach.
Wiecie moze wzgledem terazniejszego prawa na jaki wymiar moge zglosic taka rame/powierzchnie budowli?

Karol
Wiesław
nadleśniczy
nadleśniczy

Post autor: Wiesław »

emyyyl
początkujący
początkujący

Post autor: emyyyl »

Podpowiem, że rozmawiałem na ten temat z Wydziałem Środowiska w swoim Starostwie. Rozmawiałem też z Dyrekcją Lasów Państwowych. Zdanie mają wspólne - na potrzeby gospodarki leśnej można to co napisali Koledzy wyżej, byleś wykazał, że jest to Ci przydatne. Formalnie każde pomieszczenie w takim domku musi czemuś służyć co jest związane z lasem, a jak będzie faktycznie to inna sprawa.
A to czy masz 0,6 czy 60ha nie ma wg mnie znaczenia, nikt nie wskaże podstawy prawnej z minimum obszarowym dla takiego domku/szopki skoro jego postawienie ma Ci ułatwić życie i prace w lesie.
Awatar użytkownika
Kuna lesna
zastępca nadleśniczego
zastępca nadleśniczego

Post autor: Kuna lesna »

Wystarczy że powiesisz na ścianach rysunki , mapki lub inne związane z lasem ( poroże ) i wszystko ok .
ODPOWIEDZ