Ale czy wszyscy są zgodni z prawem?misiek b pisze:U mnie dają sodexo od kilku lat i wszyscy są szczęśliwi .
BHP - Posiłki regeneracyjne
Moderator: Moderatorzy
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
- księgowy w LP
- zastępca nadleśniczego
- Posty: 3116
- Rejestracja: czwartek 14 lut 2008, 21:33
- Lokalizacja: xx
E tam! Jakieś kolega pójścia na łatwizny tutaj proponuje! Nie na tak lekko...lastel pisze: Gdybyśmy nie mieli kilkaset księstw i niby jednostki nadrzędne (RDLP DGLP) ktoś z DGLP rozwiązałby problem dla całego kraju i każde nadleśnictwo nie musiałoby wyważać otwartych drzwi .
Uśmiechnij się! Jutro możesz nie mieć zębów...
Tak. Bowiem Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 276) nie przewiduje możliwości zastąpienia owych posiłków i napojów jakimkolwiek ekwiwalentem. Niektórzy nie traktują owych bonów jako produktów dostarczonych przez pracodawcę w celu przyrządzenia przez pracownika odpowiedniego posiłku ale jako formę ekwiwalentu i zarzucają niezgodność z ww Rozporządzeniem. Argumentują to w ten sposób, że nie ma żadnej kontroli (ani nawet możliwości kontroli) nad tym jakie produkty zakupi pracownik.księgowy w LP pisze:a są jakieś wątpliwości co do tej zgodności??
Bez sensu? Wiem. Ale istnieje...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Czyli skoro ekwiwalent czy talony są niezgodne z prawem, wydawanie słoiczków(często niesmacznych, ale pies jak mało wybredny to zje) których nijak w lesie nie da spożyć w higienicznych warunkach, też jest wątpliwe prawnie..... może należało by system ten ujednolicić w całym LP Można to zrobić chyba na 2 sposobyTak. Bowiem Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 276) nie przewiduje możliwości zastąpienia owych posiłków i napojów jakimkolwiek ekwiwalentem.
-zapewnić pracownikowi spożycie jakiegoś posiłku w punkcie gastronomicznym
-zatrudnić kucharkę w nadleśnictwie i niechaj wszyscy zjeżdzają do nadleśnictwa
"I oczom im ukazał się las..... krzyży"
Akurat to nie. Pozwolę sobie zacytować owo Rozporządzenie i wówczas wszystko będzie jaśniejsze:Pietia pisze:wydawanie słoiczków ... też jest wątpliwe prawnie
Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 276).
Pracodawca zobowiązany jest zapewnić posiłki pracownikom wykonującym pracę:
1) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
2) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
3) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
4) pod ziemią. Pracodawca zobowiązany jest także zapewnić posiłki pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
Pracodawca zobowiązany jest zapewnić napoje pracownikom zatrudnionym:
1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku występowania warunków gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C, - napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy. Posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Pozwolisz że ja zacytuję fragment Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Dziennik Ustaw - rok 1996, nr 60, poz. 279Piotrek pisze:Pietia napisał/a:
wydawanie słoiczków ... też jest wątpliwe prawnie
Akurat to nie. Pozwolę sobie zacytować owo Rozporządzenie i wówczas wszystko będzie jaśniejsze:
$7. Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higienicznosanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów.
Troszkę poszukałem tu znajdziecie całość rozporządzenia http://msp.money.pl/akty_prawne/dzienni ... 0,279.html
"I oczom im ukazał się las..... krzyży"
Zwróć uwagę na magiczne słówko "powinien". To oznacza, ze nie musi a jedynie wskazanym jest aby to zrobił. Jednak jeśli wykaże, że z takich lub innych istotnych przyczyn (np. przebieg procesu technologicznego, miejsce czy czas wykonywania prac) tego nie uczynił, nikt nie może stawiać mu żadnych zarzutów.Pietia pisze:$7. Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higienicznosanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów.
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
Zgadzam się pojawia się magiczne słowo powinienPiotrek pisze:Zwróć uwagę na magiczne słówko "powinien".
Tu kolejny fragment tego rozporządzenia i też pojawia się słowo powinien
§ 2. 1. Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.
Policzyłem moje "słoiczki" mają po około 750kcal Co do proporcji nie będę się wdawał w szczegóły.
Skoro powinien dlaczego tego nie robi?? Dlatego napisałem
Co do 2) przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów. ciężko nazwać te słoiki jakimś produktami no ale tu prawo stoi po stronie pracodawcy gdyż § 5. Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków w sposób, o którym mowa w § 2 ust. 2, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.Pietia pisze: jest wątpliwe prawnie.....
Heh..... kocham nasze związki zawodowe
"I oczom im ukazał się las..... krzyży"
Bo "powinien" nie znaczy "musi"...Pietia pisze:Skoro powinien dlaczego tego nie robi??
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.
No zaciekawiło mnie to słowo powinien, chyba należało by pogadać z jakimś sędziąBo "powinien" nie znaczy "musi"...
Prawo nie może być dowolnie interpretowane, natrafiłem na ciekawą wypowiedz językoznawcy....pozwolisz że zacytuję
"powinien czy musi?
Proszę o wyjaśnienie mi znaczenia słów dotyczących pewnych zawiłości prawnych zamieszczonych w przepisach w sprawie warunków tehnicznych samochodów. Mam problem ze znaczeniem zdania „Pojazd powinien być wyposażony...”. Czy to oznacza, że może, ale nie musi, czy musi bezwzględnie posiadać daną rzecz? Oraz znaczenie słowa wyposaża się – czy jest to tożsame z obowiązkiem posiadania?
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc. Serdecznie pozdrawiam,
Marta Urbaniak
Interpretacja przepisów należy do prawników, a w ostateczności sądów. Ze stanowiska językoznawczego mogę tylko powiedzieć, że słowo powinien ma wiele znaczeń, ale użyte w przepisach prawnych jest o wiele bliższe znaczeniowo słowu musi niż słowu może. Natomiast wyposaża się to sformułowanie, które wskazuje na pewną normę. Czy jest to norma zwyczajowa, czy prawna, powinno (ale tu akurat nie musi!) wynikać z kontekstu.
— Mirosław Bańko"
No ale może każdy pracodawca przemyśli w jaki sposób zorganizować sprawę posiłków regeneracyjnych , żeby potem nie powinien (tu w znaczeniu - nie musiał ) tłumaczyć się z tego w sadzie pracy.
"I oczom im ukazał się las..... krzyży"
Znowu mnie czeka dawka słoików dla psa , którego nie mam , a mnie ze względu chociażby na cholesterol lekarz zabronił jeść takie ilości tłuszczu zwierzęcego .Jaźwiec pisze:lastel napisał/a:
Gdybyśmy nie mieli kilkaset księstw i niby jednostki nadrzędne (RDLP DGLP) ktoś z DGLP rozwiązałby problem dla całego kraju i każde nadleśnictwo nie musiałoby wyważać otwartych drzwi .
E tam! Jakieś kolega pójścia na łatwizny tutaj proponuje! Nie na tak lekko...
Co robić ?
W nadleśnictwie i w RDLP nikt nawet przecinka nie przestawi , pozosała tylko DGLP
posiłki profilaktyczne
Witajcie!
Od niedawna zajmuje się sprawami BHP w n-ctwie. Przyszedł czas na posiłki profilaktyczne. Hurtownie mnie atakują, a ja próbuje to wszystko ogarnąć. Na razie zaczęłam rozliczać tak jak moi poprzednicy biorąc pod uwagę cenę 15dkg kiełbasy, ale wydaje mi się, że chyba bardziej chodzi tu o kaloryczność posiłku.
Czy możecie mi pomóc znaleźć jakąś przyzwoita metodę wyliczania "konserw". Jak to się robi u Was?
Pozdrawiam!
Od niedawna zajmuje się sprawami BHP w n-ctwie. Przyszedł czas na posiłki profilaktyczne. Hurtownie mnie atakują, a ja próbuje to wszystko ogarnąć. Na razie zaczęłam rozliczać tak jak moi poprzednicy biorąc pod uwagę cenę 15dkg kiełbasy, ale wydaje mi się, że chyba bardziej chodzi tu o kaloryczność posiłku.
Czy możecie mi pomóc znaleźć jakąś przyzwoita metodę wyliczania "konserw". Jak to się robi u Was?
Pozdrawiam!
Co nieco już o posiłkach było. Przejrzyj te tematy:
http://www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=15792
http://www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=10424
http://www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=15792
http://www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=10424
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Każda przyzwoita hurtownia podaje kaloryczność jednego "opakowania". Z reguły w danym nadleśnictwie nadleśniczy odpowiednim zarządzeniem reguluje formę przyznawania posiłków profilaktycznych.Aniczek pisze:Czy możecie mi pomóc znaleźć jakąś przyzwoita metodę wyliczania "konserw". Jak to się robi u Was?
§ 1. Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie:
1) posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, zwane dalej "posiłkami", w formie jednego dania gorącego, z zastrzeżeniem § 2 ust. 2,
2) napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.
§ 2. 1. Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.
2. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy:
1) korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,
2) przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
§ 3. 1. Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace:
1) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
2) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC,
3) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
4) pod ziemią.
2. Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
§ 4. 1. Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC,
2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC,
4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.
2. Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku określonym w ust. 1 pkt 1 - napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
§ 5. Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków w sposób, o którym mowa w § 2 ust. 2, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Wytłuściłem interesujące Ciebie tematy.
W większości znanych mi nadleśnictw przyjęte jest, że pracownik spełnia wymogi dla otrzyma w/w posiłku, jeżeli między 1.11 a 31.03 przepracował w terenie minimum 4 godziny. Z reguły przedstawia oświadczenie, na podstawie którego rozlicza przyjęte wcześniej na magazyn w/w posiłki. Jest to świadczenie, którego (teoretycznie0 nie można realizować wstecz.....
Znam też nadleśnictwa, gdzie pracownicy mają wykupione karnety do restauracji, są przypadki, że pracownik przedstawia fakturę na zakupione towary spożywcze i refundowana jest np. połowa dziennej diety. Tradycyjnie, ilu szefów, tyle sposobów na spełnienie tych świadczeń.
Wracając do pytania... Zarządaj od hurtowni kaloryczności określonych produktów i wydawaj tak, by na dzień pracy wypadło około 1000 kcal.