BHP - Posiłki regeneracyjne
Moderator: Moderatorzy
BHP - Posiłki regeneracyjne
Witajcie!
Nasza Firma zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dziennik Ustaw - rok 1996, nr 60, poz. 279), w okresie zimowym t.j. od 1 listopada do 31 marca musi zapewnić, pracownikom pracującym w terenie powyżej 4 godzin, posiłki regeneracyjne.
Znam takie sposoby postępowania w Nadleśnictwach:
- przydzielanie puszek z posiłkami spełniającymi wymagania Rozporządzenia - Plusem jest prostota obsługi w Nadleśnictwie, Minusem to że najczęściej są to niejadalne rzeczy które potem zalegają w piwnicach (Teren -; Biuro+);
- wyliczenie średniej kwoty takiego posiłku i przekazywanie posiłków zakupionych za ilość dni przepracowanych w terenie powyżej 4 godzin razy ta wyliczona kwota - Plusem jest umiarkowana prostota wyliczenia, Minusem trudność w dopasowaniu do gustu i zakupy jedzeniowe za kilka tysięcy (Teren +-; Biuro+-);
- wyliczenie średniej kwoty posiłku i pozwolenie pracownikom na robienie zakupów żywnościowych do określonego, wyliczonego miesięcznego limitu - Plusem jest to, że każdy kupuje dla siebie to co lubi, Minusem jest to, że nie każdy kupuje to co powinien i jest to uciążliwe dla biura (comiesięczne sprawdzanie faktur od wszystkich 'terenowców') (Teren +, Biuro-);
- jest jeszcze czwarty sposób o którym dowiedziałem się dzisiaj, ale nie chcę na razie o nim pisać bo nie wiem czy ktokolwiek tak robi, a wydaje mi się najlepszym wyjściem, zadowalającym i teren i biuro (Teren +, Biuro++).
Jak jest u Was? I jak uważacie że powinno być żeby było dobrze??
Nasza Firma zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dziennik Ustaw - rok 1996, nr 60, poz. 279), w okresie zimowym t.j. od 1 listopada do 31 marca musi zapewnić, pracownikom pracującym w terenie powyżej 4 godzin, posiłki regeneracyjne.
Znam takie sposoby postępowania w Nadleśnictwach:
- przydzielanie puszek z posiłkami spełniającymi wymagania Rozporządzenia - Plusem jest prostota obsługi w Nadleśnictwie, Minusem to że najczęściej są to niejadalne rzeczy które potem zalegają w piwnicach (Teren -; Biuro+);
- wyliczenie średniej kwoty takiego posiłku i przekazywanie posiłków zakupionych za ilość dni przepracowanych w terenie powyżej 4 godzin razy ta wyliczona kwota - Plusem jest umiarkowana prostota wyliczenia, Minusem trudność w dopasowaniu do gustu i zakupy jedzeniowe za kilka tysięcy (Teren +-; Biuro+-);
- wyliczenie średniej kwoty posiłku i pozwolenie pracownikom na robienie zakupów żywnościowych do określonego, wyliczonego miesięcznego limitu - Plusem jest to, że każdy kupuje dla siebie to co lubi, Minusem jest to, że nie każdy kupuje to co powinien i jest to uciążliwe dla biura (comiesięczne sprawdzanie faktur od wszystkich 'terenowców') (Teren +, Biuro-);
- jest jeszcze czwarty sposób o którym dowiedziałem się dzisiaj, ale nie chcę na razie o nim pisać bo nie wiem czy ktokolwiek tak robi, a wydaje mi się najlepszym wyjściem, zadowalającym i teren i biuro (Teren +, Biuro++).
Jak jest u Was? I jak uważacie że powinno być żeby było dobrze??
--
Pozdrawiam
Crolic
Pozdrawiam
Crolic
- księgowy w LP
- zastępca nadleśniczego
- Posty: 3116
- Rejestracja: czwartek 14 lut 2008, 21:33
- Lokalizacja: xx
nie do końca mogę się z tym zgodzić..bo u mnie w nadleśnictwie zakupywane posiłki były bardzo dobrej jakości..i teren nie marudził, co jest przeciez w LP bardzo dziwneCrolic pisze:Minusem to że najczęściej są to niejadalne rzeczy które potem zalegają w piwnicach
nie znam takiego sposobu..Crolic pisze:wyliczenie średniej kwoty takiego posiłku i przekazywanie posiłków zakupionych za ilość dni przepracowanych w terenie
jeśli nie chcesz o nim pisać to po co zaczynać tematCrolic pisze:jest jeszcze czwarty sposób o którym dowiedziałem się dzisiaj
u mnie w nadleśnictwie od tego roku sa talony żywieniowe..do wykorzystania TYLKO na posiłki..nie wiem czy to dobry pomsył ale tak wprowadzilismy..
i na tą chwilę zastanawiamy się jak to rozliczać
jako środki pieniężne, czy jako materiał magazynowy ..ten pierwszy sposób jest prawidłowy (chyba ) ale ten drugi szybszy
ma ktoś z Was talony na posiłki jeśli tak to jak to rozliczacie
Temat ten był już poruszany na Forum: http://www.forum.lasypolskie.pl/viewtop ... eneracyjne
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
No i o ten sposób właśnie mi chodziło, to jest właśnie ten czwarty sposób.księgowy w LP pisze:u mnie w nadleśnictwie od tego roku sa talony żywieniowe..do wykorzystania TYLKO na posiłki..nie wiem czy to dobry pomsył ale tak wprowadzilismy..
i na tą chwilę zastanawiamy się jak to rozliczać
jako środki pieniężne, czy jako materiał magazynowy ..ten pierwszy sposób jest prawidłowy (chyba ) ale ten drugi szybszy
Wydaje mi się genialny
Rozliczane powinny być chyba tak jak bony na święta?
Bony zwolnione są ze zwiększenia składki ZUS, bo aby osiągnąć 190zł za 22 dni jeden posiłek musiałby kosztować 8,6zł.
--
Pozdrawiam
Crolic
Pozdrawiam
Crolic
- księgowy w LP
- zastępca nadleśniczego
- Posty: 3116
- Rejestracja: czwartek 14 lut 2008, 21:33
- Lokalizacja: xx
a jak są rozliczane bony??Crolic pisze:Rozliczane powinny być chyba tak jak bony na święta?
przecież to całkiem co innego..bony są z FŚS, przyznaje się je jednorazowo i nie trzeba rozliczać za ilość przepracowanych dni..nie są również dla nadleśnictwa środkiem pieniężnym
ale przecież i posiłki z BHP są również zwolnione z ZUSCrolic pisze:Bony zwolnione są ze zwiększenia składki ZUS, bo aby osiągnąć 190zł za 22 dni jeden posiłek musiałby kosztować 8,6zł.
Posiłki regeneracyjne
Posiłki dla pracowników są świadczeniem opodatkowanym (o ile nie są wymuszone przez przepisy bhp) i zwolnionym ze składek ZUS do kwoty 190 zł miesięcznie (gdyby były finansowane z ZFŚS byłyby w całości wyłączone z ZUS).
W myśl art. 12 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) - dalej u.p.d.o.f., za przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy uważa się wszelkiego rodzaju wypłaty pieniężne oraz wartość pieniężną świadczeń w naturze bądź ich ekwiwalenty, bez względu na źródło finansowania tych wypłat i świadczeń, a w szczególności: wynagrodzenia zasadnicze, wynagrodzenia za godziny nadliczbowe, różnego rodzaju dodatki, nagrody, ekwiwalenty za nie wykorzystany urlop i wszelkie inne kwoty niezależnie od tego, czy ich wysokość została z góry ustalona, a ponadto świadczenia pieniężne ponoszone za pracownika, jak również wartość innych nieodpłatnych świadczeń lub świadczeń częściowo odpłatnych. Jednocześnie ustawodawca zwolnił część posiłków dla pracowników od podatku, ale dotyczy to tylko posiłków wymuszonych przez przepisy bhp (posiłków regeneracyjnych) - zob. art. 21 ust. 1 pkt 11-11b u.p.d.o.f. Jednocześnie zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. Nr 161, poz. 1106, z późn. zm.) podstawy wymiaru składek ZUS nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu - do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł.
Wypłata świadczenia może nastąpić w formie pieniężnej - mimo tej formy pozostanie nieopodatkowana i nieozusowana.
Zasady wydawania posiłków profilaktycznych określone zostały w przepisach rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279). Zgodnie z § 2 ust. 2 tego rozporządzenia, jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy:
1) korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,
2) przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Powyższe powoduje, iż od strony przepisów prawa pracy nie ma przeszkód, aby pracownikom wypłacać ekwiwalent za posiłki.
Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 11 i 11b ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn. zm.), wolne od podatku dochodowego są:
1) świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia, przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw,
2) wartość otrzymanych przez pracownika od pracodawcy bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do uzyskania na ich podstawie posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych, w przypadku gdy pracodawca, mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych.
Powyższe powoduje, iż wypłacony ekwiwalent za posiłek spożywany w restauracji będzie korzystał ze zwolnienia podatkowego.
W zakresie składek ZUS zastosowanie znajdzie przepis § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. Nr 161, poz. 1106 z późn. zm.), zgodnie z którym podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość świadczeń rzeczowych wynikających z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy oraz ekwiwalenty za te świadczenia wypłacane zgodnie z przepisami wydanymi przez Radę Ministrów lub właściwego ministra, a także ekwiwalenty pieniężne za pranie odzieży roboczej, używanie odzieży i obuwia własnego zamiast roboczego oraz wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie napojów bezalkoholowych, posiłków oraz artykułów spożywczych, w przypadku gdy pracodawca, mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych. Zapis ten powoduje, że także ekwiwalent za posiłki nie będzie również oskładkowany.
Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn. zm.), wolna od podatku dochodowego jest wartość otrzymanych przez pracownika od pracodawcy bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do uzyskania na ich podstawie posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych, w przypadku gdy pracodawca, mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków, artykułów spożywczych lub napojów bezalkoholowych. Jeżeli zatem pracodawca nie ma możliwości wydania pracownikowi artykułów spożywczych, może postąpić w sposób opisany w zapytaniu, a u pracownika nie powstanie przychód z tytułu otrzymanego świadczenia.
Z kolei świadczenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy stanowią u pracodawcy koszt uzyskania przychodu. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) pracodawca ma zapewnić posiłki profilaktyczne i napoje, w jakikolwiek sposób. Nie może jedynie wypłacić ekwiwalentu pieniężnego, zgodnie z § 8 cyt. rozporządzenia.
Nie wiem jak są rozliczane Bony, nigdy ich nie rozliczałem.księgowy w LP pisze:Crolic napisał/a:
Rozliczane powinny być chyba tak jak bony na święta?
a jak są rozliczane bony??
przecież to całkiem co innego..bony są z FŚS, przyznaje się je jednorazowo i nie trzeba rozliczać za ilość przepracowanych dni..nie są również dla nadleśnictwa środkiem pieniężnym
Crolic napisał/a:
Bony zwolnione są ze zwiększenia składki ZUS, bo aby osiągnąć 190zł za 22 dni jeden posiłek musiałby kosztować 8,6zł.
ale przecież i posiłki z BHP są również zwolnione z ZUS
Ja to widzę tak:
- co miesiąc pracownicy składali by mi podpisane oświadczenie ile dni powyżej 4 godzin byli w terenie;
- na tej podstawie zamawiam bony dla wszystkich i rozdaję je przy najbliższej okazji, za potwierdzeniem odbioru oczywiście;
- może faktycznie przez magazyn to trzeba przepuścić, tak samo jak konserwy
Dzięki Księgowy za pomoc!
Jak byś mi jeszcze podesłał Zarządzenie którym Nadleśniczy wprowadza rozliczanie posiłków bonami, byłbym bardzo wdzięczny!!
--
Pozdrawiam
Crolic
Pozdrawiam
Crolic
- księgowy w LP
- zastępca nadleśniczego
- Posty: 3116
- Rejestracja: czwartek 14 lut 2008, 21:33
- Lokalizacja: xx
po pierwsze drogi kolego..czy koszty ciągłego zamawiania, przesyłki nie będą większe niż to wszystko warteCrolic pisze:na tej podstawie zamawiam bony dla wszystkich i rozdaję je przy najbliższej okazji, za potwierdzeniem odbioru oczywiście;
nie lepiej zamówić raz..na cały okres przysługiwania posiłków
można zrobić listę pracowników - leśniczowie/podleśniczowie przecież codziennie spędzają więcej niż 4 godziny (no chyba, że się mylę )
rozdać im wszystko z góry..i rozliczać miesięcznie zgodnie z listą obecności i żużyciem , albo rozdawać co miesiąc, również z góry
a co na to odpowiednie służby zajmujące się BHPCrolic pisze:- co miesiąc pracownicy składali by mi podpisane oświadczenie ile dni powyżej 4 godzin byli w terenie;
- na tej podstawie zamawiam bony dla wszystkich i rozdaję je przy najbliższej okazji, za potwierdzeniem odbioru oczywiście;
przecież posiłek/bon masz dostać zanim rozpoczniesz pracę, a nie po fakcie i z opóźnieniem
Racja, słusznie, dzięki jeszcze raz.
Zamówić trzeba by w takim razie w październiku (na listopad i grudzień) i w styczniu (na styczeń, luty i marzec).
A czy takie bony to mogą leżeć na magazynie nie przypisane do nikogo?
Jeśli na przykład zamówimy dla wszystkich tak jak piszesz, a ktoś pójdzie na urlop, albo się rozchoruje to przecież zostaną.
Zamówić trzeba by w takim razie w październiku (na listopad i grudzień) i w styczniu (na styczeń, luty i marzec).
A czy takie bony to mogą leżeć na magazynie nie przypisane do nikogo?
Jeśli na przykład zamówimy dla wszystkich tak jak piszesz, a ktoś pójdzie na urlop, albo się rozchoruje to przecież zostaną.
--
Pozdrawiam
Crolic
Pozdrawiam
Crolic
- księgowy w LP
- zastępca nadleśniczego
- Posty: 3116
- Rejestracja: czwartek 14 lut 2008, 21:33
- Lokalizacja: xx
ależ ja nie powiedziałem, że rozliczenie przez magazyn to jest prawidłowe roziwązanie..Crolic pisze:A czy takie bony to mogą leżeć na magazynie nie przypisane do nikogo?
głośno tylko sobie dywaguję
bony to środki pieniężne dla nadleśnictwa..więc powinny (również chyba ) rozliczane jako środki pieniężne (konto 109, w rozliczeniu na każdą osobę)księgowy w LP pisze:i na tą chwilę zastanawiamy się jak to rozliczać
jako środki pieniężne, czy jako materiał magazynowy ..ten pierwszy sposób jest prawidłowy (chyba ) ale ten drugi szybszy
a co do magazynu..jeśli posiłki regeneracyjne albo choćby taka siatka leżą sobie w magazynie nie przypisane do nikogo to czy coś zlego się dzieje
no nie
tak samo jest z tradycyjnymi posiłkami..rozliczasz je miesięcznie na podstawie listy obecności..ktoś był w pracy przysługuje mu posiłek, który pobiera ze swojego magazynu, kogoś nie było to posiłek mu nie przysługuje..itd, itp..Crolic pisze:Jeśli na przykład zamówimy dla wszystkich tak jak piszesz, a ktoś pójdzie na urlop, albo się rozchoruje to przecież zostaną.
jeśli Ci talony zostaną to rozliczysz je w następnym roku
- księgowy w LP
- zastępca nadleśniczego
- Posty: 3116
- Rejestracja: czwartek 14 lut 2008, 21:33
- Lokalizacja: xx
śmiem twierdzić, że stawka jest jednak duuużo niższatiger pisze:średnio 10zł za na jeden posiłek
ciekawe więc dlaczego w innym wątku, zdecydowana większość terenwoców opowiada się za kasątiger pisze:Takie tylko działania popieram,a nie kawałki papieru
za ten kawałek papieru jak twierdzisz kupisz sobie to co chcesz do jedzenia..a nie to co Ci dadzą
A nie wolałbyś sam zadecydować co kupisz sobie do zjedzenia?tiger pisze:Takie tylko działania popieram,a nie kawałki papieru
Tego nie do końca rozumiem, ale wierzę, że wiesz o czym piszesz.księgowy w LP pisze:bony to środki pieniężne dla nadleśnictwa..więc powinny (również chyba ) rozliczane jako środki pieniężne (konto 109, w rozliczeniu na każdą osobę)
Jak to rozszyfrujesz jak powinno być właściwie to podzielisz się sposobem?
Bardzo chętnie wprowadził bym coś takiego u mnie.
Mówiłem już Dzięki??
Dzięki!
--
Pozdrawiam
Crolic
Pozdrawiam
Crolic
- księgowy w LP
- zastępca nadleśniczego
- Posty: 3116
- Rejestracja: czwartek 14 lut 2008, 21:33
- Lokalizacja: xx
-
- dyrektor regionalny
- Posty: 6954
- Rejestracja: czwartek 21 cze 2007, 13:18
- Lokalizacja: wielkopolska
Hmmm... starałem się przypomnieć sobie, kiedy raczyłem się w terenie tym posiłkiem - nie pamiętamksięgowy w LP pisze:zdecydowana większość terenwowców opowiada się za kasą(...)
A co do jakości - po zmianie na tańsze "no name" wolę sobie na obiad kupić firmowe np. "Pudliszki" ... instynkt samozachowawczy się odzywa
Był poruszany wiele razyTemat ten był już poruszany na Forum: http://www.forum.lasypols...i+regeneracyjne
http://www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=15380
i nic z tego nie wynikło, nawet o praniu ciuchów cisza
Aktem normatywnym w tym wszystkim jest wiec Kodeks Pracy
Art. 232. [Nieodpłatne posiłki i napoje] Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania.
Taka jest tego interpretacja prawna:
Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy ( i to jest tu najistotniejsze - w czasie pracy):
1-korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych.
2-przyrządzanie posiłków przez pracowników we własnym zakresie z otrzymanych produktów
WNIOSKI:
-dostaję słoik z jedzonkiem w jaki sposób mam sprawić by był on ciepły i podany w sposób higieniczny( a taki jest wymóg!!!! - ja tam odgrzeje sobie w ognisku , ale trzymajmy sie litery prawa!!!- interpretacja Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych ich przygotowania oraz spożywania )
-Jak sprawić by te prawo było przestrzegane??
"I oczom im ukazał się las..... krzyży"