Kiszenie grzybów

Piękno lasu, czyste powietrze, zbiorniki wodne...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
magda55
dyrektor generalny
dyrektor generalny
Posty: 16544
Rejestracja: środa 22 mar 2006, 16:24
Lokalizacja: krakow

Post autor: magda55 »

Capricorn pisze:Magdo... ocet dajesz zwykły 10% do pomidorów, czy jakiś inny?
zwykły, ale daję trochę mniej niż w przepisie ;)
Dobry humor nie załatwi wszystkiego ale wkurzy tyle osób, że warto go mieć :)
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 66922
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 22:18

Post autor: Capricorn »

Dzięki.. :) w tym roku sporo na krzakach, więc pewnikiem się skuszę na ekszperymenta :D
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
browar
początkujący
początkujący
Posty: 182
Rejestracja: wtorek 12 lip 2011, 11:18
Lokalizacja: Kraków

Post autor: browar »

magda55 pisze:
browar pisze:krużałki
co to ? i jak sie robi ?
To zapomniany już wschodni wynalazek (białoruski) - kawałki kapusty (ćwiartki) z małymi kwaśnymi jabłkami + kawałki buraków - to szkielet, a co tam jeszcze dodasz to Twoje ;)
browar
początkujący
początkujący
Posty: 182
Rejestracja: wtorek 12 lip 2011, 11:18
Lokalizacja: Kraków

Post autor: browar »

góral bagienny pisze:Pożerać i wypijać. Z lekka musujący kwas z kiszonej papryki... :roll: Jak tym pięknie zapija się zmrożoną wódeczkę!
Mniam, też lubię :) A jaki fajny żurek wychodzi na tym kwasie.

PS Właśnie nastawiłem kurki do kiszenia, jutro dorzucę turki (płachetki) bo zatrzęsienie.
Awatar użytkownika
góral bagienny
wiceminister
wiceminister
Posty: 33524
Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 12:41

Post autor: góral bagienny »

browar pisze:jutro dorzucę turki (płachetki) bo zatrzęsienie
Zdaje się ześ Ty z Kurpsi, bo tylko tam się z taką nazwą zetknąłem.
I jeszcze kłobuki, a może to inna nazwa tych turków? :|
Co ciekawe to owe turki wszyscy zbierali i o nich gadali, a ja tam cztery sezony grzybowe przeżyłem ale jakoś nie kojarzę wyglądu. No, ale i oprócz turków było co zbierać...
:roll:
' :doh: P O E Z J A , G Ł U P K U ! ! ! :doh:
Awatar użytkownika
magda55
dyrektor generalny
dyrektor generalny
Posty: 16544
Rejestracja: środa 22 mar 2006, 16:24
Lokalizacja: krakow

Post autor: magda55 »

browar pisze:
magda55 pisze:
browar pisze:krużałki
co to ? i jak sie robi ?
To zapomniany już wschodni wynalazek (białoruski) - kawałki kapusty (ćwiartki) z małymi kwaśnymi jabłkami + kawałki buraków - to szkielet, a co tam jeszcze dodasz to Twoje ;)
brzmi ciekawie . Spróbuję szkieletu a potem ... się okaże :) Dzięki.

( a moja doktórka dalej nie wierzy że suplementy apteczne i stałe leki W TYM WIEKU mi nie potrzebne :lol: )
Dobry humor nie załatwi wszystkiego ale wkurzy tyle osób, że warto go mieć :)
Awatar użytkownika
Capricorn
Admin
Admin
Posty: 66922
Rejestracja: czwartek 14 lis 2013, 22:18

Post autor: Capricorn »

Pamiętam, że babcia zawsze wrzucała jabłka i całe główki kapusty z szatkowaną do beczki, ale buraków nie pamiętam... :roll:
"Słowa mają ogromną moc, więc naszą powinnością jest te słowa kontrolować. Inaczej mogą zdziałać wiele zła" - Mordimer Madderdin
Awatar użytkownika
SZCZEPAN
dyrektor generalny
dyrektor generalny
Posty: 14101
Rejestracja: wtorek 18 gru 2007, 20:18
Lokalizacja: karpaty

Post autor: SZCZEPAN »

Tak czytam i coraz bardziej zazdroszczę .
Gdzie jest taki wysyp , źe maźna kisić?
U nas po falstarcie ani śladu grzybów. ;/
I NIGDY NIE MÓW MI, ŻE JUŻ WSZYSTKO WIESZ.
kimkolwiek

Post autor: kimkolwiek »

Ciekawe jak u nas, po takich deszczach coś tam powinno być.
Fichtel
nadleśniczy
nadleśniczy
Posty: 4248
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

browar pisze:...Nie da się kisić pieczarek...
Jak nie da się bimbru zrobić z ogórków... :wink:

Wywołałem grzyby a człek się tylu ciekawostek dowiedział.

Ja to z dzieciństwa pamiętam jak w wielkiej beczce kisiłem z mamą ogórki.
A że była to beczka sosnowa to dodawało się liście dębowe i wiśniowe.
Smak niezapomniany... :]
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 104872
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Czy epopeja "kisielnicza" nie powinna raczej być w "Jadłodajni..." niż w "Turystyce..."?
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Fichtel
nadleśniczy
nadleśniczy
Posty: 4248
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:02
Lokalizacja: las-y

Post autor: Fichtel »

ja go umieściłem w:
Konkursy, zagadki, zapytania jako zapytanie
ale został przeniesiony :)
"Kiszenie grzybów" w forum: "Konkursy, zagadki, zapytania" został przesunięty do forum: "Turystyka, sport, edukacja, o mediach"
poniekąd jest to edukacja... :D
DT=>Podleśniczy<=>Leśniczy
"Co się polepszy, to się popieprzy. Co się zbuduje, to się zrujnuje. Co się ustali, to się obali. Polak musi mieć łeb i dupę ze stali."
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 104872
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Fichtel pisze:ja go umieściłem w:
Konkursy, zagadki, zapytania jako zapytanie
"Zapytania" w tytule należy raczej odczytywać w znaczeniu quizy... Takie kulinarne niewiadome oraz gotowe przepisy zawsze trafiały do "Jadłodajnia u skumbrii in koguto". Nie wiem co spowodowało jego "lądowanie" w obecnym dziale. Być może masz rację pisząc:
Fichtel pisze:poniekąd jest to edukacja... :D
:wink:
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent
Posty: 169510
Rejestracja: czwartek 13 gru 2007, 18:40
Lokalizacja: Łuh

Post autor: Sten »

Ale jadłodajnia nie jest ogólnie dostępna ...
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
Awatar użytkownika
Piotrek
Admin
Admin
Posty: 104872
Rejestracja: sobota 28 maja 2005, 00:00
Lokalizacja: ze wsząd
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Sten pisze:Ale jadłodajnia nie jest ogólnie dostępna ...
Dramatyzujesz. Dla zalogowanych jest dostępna. A niezalogowany i tak Fichtelowi nie odpowie, nawet gdy wątek przeczyta w ogólnodostępnej części forum...
Poezja to opisanie uczuć słowami, a świata - uczuciami.
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed to send this message, however, a large number of electrons were terribly inconvenienced.

Awatar użytkownika
Sten
prezydent
prezydent
Posty: 169510
Rejestracja: czwartek 13 gru 2007, 18:40
Lokalizacja: Łuh

Post autor: Sten »

Ale co przeczyta, to jego ... :)
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
browar
początkujący
początkujący
Posty: 182
Rejestracja: wtorek 12 lip 2011, 11:18
Lokalizacja: Kraków

Post autor: browar »

SZCZEPAN pisze:Tak czytam i coraz bardziej zazdroszczę .
Gdzie jest taki wysyp , źe maźna kisić?
U nas po falstarcie ani śladu grzybów. ;/
W Jaćwieży wysyp kurek i płachetek kołpakowatych - wychodzę na dwadzieścia minut po grzyby i wracam z pełnym koszem.Zupa kurkowa, jajecznica z kurkami, takie rzeczy się je na wakacjach ;) Już napełniłem 5l butlę i kiszę...
poleska
początkujący
początkujący
Posty: 3
Rejestracja: środa 26 lip 2017, 21:48

Post autor: poleska »

W tamtym roku spróbowałam i zdecydowanie powtórzę to w tym roku! Pyszna sprawa.
ODPOWIEDZ