Leśny portal informacyjny - Lasy polskie Forum dyskusyjne
nie tylko o lasach, nie tylko dla leśników

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dostęp do websilp poza siecią LAN nadleśnictwa
Autor Wiadomość
oper4 
Robotnik leśny


Dołączył: 05 Sty 2014
Posty: 12
Wysłany: 2016-12-14, 10:09   Dostęp do websilp poza siecią LAN nadleśnictwa

Witam,

Podobno od 1 I 2017 będzie można logować się do websilpu z urządzeń z androidem - potrzebny będzie tylko jakiś program do stworzenia połączenia vpn.

Czy ktoś wie, czy można takie coś stworzyć na windowsie? - tzn. łączę się z jakiegokolwiek laptopa używając internetu jakiegoś tam dostawcy, wcześniej odpalam jakiś program do utworzenia połączenia szyfrowanego vpn i mogę zalogować się przez przeglądarkę do websilpu. Dodam, że nie mam dostępu do pendrive'a z knopiksem.

Przepraszam, jeśli podobne pytania się gdzieś już tu na forum pojawiały- dzięki za jakiekolwiek wskazówki
 
 
filipesku 
Dyrektor Regionalny



Pomógł: 43 razy
Wiek: 47
Dołączył: 29 Lis 2011
Posty: 8278
Skąd: Wilcza Góra
Wysłany: 2016-12-14, 10:18   

Z tego co mi wiadomo, to od nowego roku ma być dostęp do wersji mobilnej aplikacji "Absencje i delegacje" właśnie po zainstalowaniu na urządzeniu mobilnym jakiejś aplikacji. Natomiast aktualnie bez problemu można logować się do SILP/SILPWeb spoza sieci poprzez klienta VPN.
_________________
"Lepiej palić fajkę niż czarownice" ks. Adam Boniecki
 
 
Sten 
Premier
Arcy Pierdoła



Pomógł: 456 razy
Wiek: 55
Dołączył: 13 Gru 2007
Posty: 101866
Skąd: Łuh
Wysłany: 2016-12-14, 10:31   

Niestety nie we wszystkich rdLP ...
_________________
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było."

"Życie jest zbyt krótkie, by pić kiepskie piwo!"
- Tomek Kopyra
Beer-o-pedia - Encyklopedia piwa
 
 
g 
Robotnik leśny


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 03 Wrz 2009
Posty: 209
Skąd: Świętokrzyskie
Wysłany: 2016-12-14, 13:00   

na Androidzie wystarczy zainstalować Capsule VPN i ustawić połączenie, na windzie VPN (dla win10 też jest Capsule) i ustawić adres połączenia
 
 
Kuna lesna 
Inżynier Nadzoru
Leśne oko



Pomógł: 24 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 1225
Skąd: Z puszczy

Wysłany: 2016-12-14, 13:35   

w 10 masz VPN już gotowy , potrzebny jest ci adres od administratora przez który podpinasz VPN . Dalej już prosto .
 
 
systom 
Robotnik leśny


Dołączył: 07 Kwi 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-04-07, 19:51   

Pytanie do kuny leśnej. Możesz podpowiedzieć jak ustawić vpn w Win 10. Oczywiście interesuje mnie wbudowany vpn.
 
 
Kuna lesna 
Inżynier Nadzoru
Leśne oko



Pomógł: 24 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 1225
Skąd: Z puszczy

Wysłany: 2017-04-08, 06:37   

No niestety nie mogę, bo adres serwera jaki musisz tam wpisać dostaniesz od swojego admina jest on inny dla jednostki , zaś logowanie tak jak w SILP WEB . Prawie ci odpowiedziałem :D . Same tworzenie VPN to naprawdę prosta rzecz bo program prowadzi cię po kolei .
 
 
systom 
Robotnik leśny


Dołączył: 07 Kwi 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-04-08, 07:41   

Z adresem nie ma problemu. W naszej dyrekcji korzystamy wyłącznie z check pointa ale próbowałem skonfigurować vpn na oryginalnym win 10 i nie chce się połączyć. Pytanie jest czy komuś się udało na 10 to ustawić i zadziałało.
 
 
Kuna lesna 
Inżynier Nadzoru
Leśne oko



Pomógł: 24 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 1225
Skąd: Z puszczy

Wysłany: 2017-04-08, 19:15   

No ja pracuję na WIN 10 ale chyba od strony admina musi być to chyba ci udostępnione .
 
 
systom 
Robotnik leśny


Dołączył: 07 Kwi 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-04-08, 21:36   

Dzięki za info. Spróbuję to skonfigurować.
 
 
axe 
Robotnik leśny



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 86
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-04-11, 13:31   

Na win10, po aktualizacji do wersji Windows 1607, we wbudowanym VPN-ie nie połączysz się z CheckPointem.

Pozostaje Capsule - dostępny za darmo w sklepie Windows.
 
 
Kuna lesna 
Inżynier Nadzoru
Leśne oko



Pomógł: 24 razy
Wiek: 46
Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 1225
Skąd: Z puszczy

Wysłany: 2017-04-11, 14:06   

Przed chwilą sprawdziłem i żadna aktualizacja a mam wszystkie nie blokuje VPN , u mnie śmiga . Musisz mieć jakiś inny błąd .
 
 
axe 
Robotnik leśny



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 86
Skąd: znikąd
Wysłany: 2017-04-13, 08:23   

To zależy od wersji systemu.

To kawałek e-maila od supportu M$ w odpowiedzi na moje zapytanie :

"I am sorry to inform you that Windows 10 is currently not supported for SSL-VPN"

Mam wersję Win10Home 64

Wersje 32 bitowe obsługują SSL ponadto chyba wersje PRO także.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Korzystanie z forum bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Można dokonać ustawień cookies w przeglądarce. Więcej - regulamin forum.