Leśny portal informacyjny - Lasy polskie Forum dyskusyjne
nie tylko o lasach, nie tylko dla leśników

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
Warto zajrzeć: Encyklopedia leśna, Encyklopedia piwa, Dziennik Leśny

Poprzedni temat «» Następny temat
Panel leśniczego SILP
Autor Wiadomość
kolorowe kredki 
Nadleśniczy


Pomógł: 4 razy
Wiek: 107
Dołączył: 01 Maj 2013
Posty: 5648
Wysłany: 2017-03-16, 16:14   

Tworzenie dziś niedużego zlecenia z hodowli - 1h15min. Lajcik. Taką robotę to ja rozumiem. :roll:
_________________
Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło - rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupéry
https://www.youtube.com/watch?v=C78HBp-Youk
 
 
Blues Brothers 
Leśniczy


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 31 Mar 2013
Posty: 906
Wysłany: 2017-03-16, 19:03   

:lol: Nadchodzi wypłata odnowieniowa :twisted: Przechodzimy na nocną zmianę :(
 
 
Wiesław 
Leśniczy
Wiesław



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 736
Wysłany: 2017-03-16, 20:16   

Piotrek napisał/a:
52 - 27 = ?, ile? 25? Przez tyle wersji trwa problem ustawienia odpowiedniego języka.
Problem trwa "przez jedną wersję".
Raz wybrane ustawienia są uwzględniane w każdej kolejnej aktualizacji... I tak jest od 25 wersji...
Demonizujesz Waść... :wink:
Używam kilkanaście aplikacji, do których musiałem dogrywać polską nakładkę językową. Powinienem z nich zrezygnować i wyrazić oburzenie, że mój język ojczysty jest przez twórców aplikacji dyskryminowany?
Przecież polskie dzieciaki miałyby wtedy o 90% gierek mniej do wyboru... :wink:
 
 
crocidura 
Inżynier Nadzoru


Pomógł: 31 razy
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 1426
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-03-16, 21:29   

My zgłaszamy takie problemy do informatyka, lub DT, oni wrzucają je do "szamba".

W ostatnich dniach podobno takie zgłoszenia są częste (nie licząc dni gdy ZILP przesyła notki o problemach technicznych przed lawiną zgłoszeń z nadleśnictw, zdarza się to niemal codziennie). Przynajmniej tak usprawiedliwia się biuro.

Myślę, ze ZILP powinien zacząć ograniczanie łączy od dyrekcji... wtedy szybko skończyłyby się problemy a zaczęły zakupy brakujacego sprzętu.
 
 
Piotrek 
Admin
Stara Pierdoła (i gaduła?)



Pomógł: 346 razy
Wiek: 61
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 62859
Skąd: ze wsząd
Wysłany: 2017-03-16, 21:49   

Wiesław napisał/a:
Używam kilkanaście aplikacji, do których musiałem dogrywać polską nakładkę językową.
Ja tez. Tylko one maja to do siebie, że po wgraniu polskiej nakładki po prostu w menu "Options" wybieram odpowiedni język i cieszę się polskim interfejsem.
Do Cyberfoxa nic nie dogrywałem (pl-PL już jest w paczce i jest instalowany). Tyle tylko, że w menu nie ma opcji zmiany języka i muszę "na piechotę" poprawiać to przez edycję about:config. O to mi chodzi a nie o to, że twórcy dyskryminują mój język. Bo oni go instalują tak samo jak inne. Ale ani mnie, ani innym nie podpowiadają co zrobić aby mieć własny język interfejsu tylko muszę tego szukać po przeróżnych forach i przekopywać się przez dziesiątki idiotycznych porad oraz bezsensownych komentarzy aby wreszcie po kilku minutach straconego czasu zdobyć upragnioną informację.
_________________
... zarówno nazwisko, jak i wygląd świadczą, że pochodzisz z gminu, a chamy przecie honoru nie mają ... - Tadeusz Dołęga-Mostowicz, "Kariera Nikodema Dyzmy"
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed in the sending of this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.


 
 
Wiesław 
Leśniczy
Wiesław



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 736
Wysłany: 2017-03-16, 21:57   

Piotrek napisał/a:
Do Cyberfoxa nic nie dogrywałem (pl-PL już jest w paczce i jest instalowany). Tyle tylko, że w menu nie ma opcji zmiany języka i muszę "na piechotę" poprawiać to przez edycję about:config.
A wystarczyło (skoro przy instalacji wgrałeś paczkę multijęzykową) wejść w Opcje i w zakładce Treść wybrać język polski. Po zresetowaniu przeglądarki Miałbyś obsługę w języku polskim. Naprawdę. :)
Demonizujesz Waść...
I melduję, że spośród kilkunastu aplikacji, do których dogrywałem język polski, w około połowie musiałem najpierw w internecie szukać nieformalnych spolszczeń...
Znajdź na przykład oficjalne spolszczenie do programu OCAD 6 (istniejącego od ponad 20 lat)... :(
 
 
poreba 
Leśniczy



Pomógł: 17 razy
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 904
Skąd: wracali Litwini
Wysłany: 2017-03-16, 23:49   

Wiesław napisał/a:
Piotrek napisał/a:
w menu nie ma opcji zmiany języka i muszę "na piechotę" poprawiać to przez edycję about:config.
spośród kilkunastu aplikacji, do których dogrywałem język polski, w około połowie musiałem najpierw w internecie szukać nieformalnych spolszczeń...
Hmmm, a są systemy, w których odpowiednie ustawienie locales załatwia problem :-)
 
 
Piotrek 
Admin
Stara Pierdoła (i gaduła?)



Pomógł: 346 razy
Wiek: 61
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 62859
Skąd: ze wsząd
Wysłany: 2017-03-17, 01:32   

Wiesław napisał/a:
A wystarczyło (skoro przy instalacji wgrałeś paczkę multijęzykową) wejść w Opcje i w zakładce Treść wybrać język polski.
Dzieki. Szkoda, ze sam na to nie wpadłem. Po prostu słaby szukacz ze mnie. Powinienem na drutach robic skarpety i sweterki a nie przeglądarki instalować...
Szkoda, że ktoś nie znający języka na pewno zrozumie tekst "Choose your preferred language for Cyberfox" i odróżni jego znaczenie od "Choose your preferred language for displaying pages"...
Instalator pyta mnie na samym początku jakiego języka chcę użyć podczas instalacji, potem mnie pyta, czy chcę zainstalować paczki językowe - nie można było tak napisać kodu aby po instalacji Cyber uruchamiał się w języku wybranym podczas instalacji? Albo (co elegantsze) w przypadku wybrania opcji instalacji paczek językowych, pytał jaki język ustawić jako preferowany? Albo w ogóle dać użytkownikowi wybór jakie języki/język chce zainstalować?
Wiesław napisał/a:
spośród kilkunastu aplikacji, do których dogrywałem język polski, w około połowie musiałem najpierw w internecie szukać nieformalnych spolszczeń
I uważasz, że to jest w porządku w przypadku programu oficjalnie dystrybuowanego w Polsce? To nawet (jakby się uprzeć) jest niezgodne z polskim prawem...
Wiesław napisał/a:
Znajdź na przykład oficjalne spolszczenie do programu OCAD 6 (istniejącego od ponad 20 lat)... :(
Podajesz przykład programu, który nie posługuje się zewnętrznymi plikami językowymi ale jest kompilowany w konkretnym języku. Spolszczenie wymagało by programowania zwrotnego, którego zabrania prawo autorskie. No i popyt na niego nawet nie może się przymierzać do popytu na przeglądarkę. :)
_________________
... zarówno nazwisko, jak i wygląd świadczą, że pochodzisz z gminu, a chamy przecie honoru nie mają ... - Tadeusz Dołęga-Mostowicz, "Kariera Nikodema Dyzmy"
***Unless otherwise stated, my posts are my opinion, not official***
No trees were killed in the sending of this message, but a large number of electrons were terribly inconvenienced.


 
 
Wiesław 
Leśniczy
Wiesław



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 736
Wysłany: 2017-03-17, 18:25   

Piotrek napisał/a:
nie można było tak napisać kodu aby po instalacji Cyber uruchamiał się w języku wybranym podczas instalacji?

Można było, ale to miałoby również minusy. Swego czasu dwa specjalistyczne programy, które używałem na swoim PC musiałem używać w wersji angielskiej (żeby na tworzonych mapach były angielskie oznaczenia, czego wymagało konkretne przedsięwzięcie). No i miałem poważne problemy aby je zmusić do języka angielskiego. Skubane, "widziały" że mam polskiego Windowsa i nie chciały się instalować w angielskiej wersji...
W końcu musiałem (na krótko) zmienić wersję językową swojej "windy" (to było w epoce Windowsa 98)...
Każdy kij ma dwa końce, nie ma idealnego rozwiązania. Tyle że do niektórych rozwiązań jesteśmy przyzwyczajeni...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Korzystanie z forum bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym. Można dokonać ustawień cookies w przeglądarce. Więcej - regulamin forum.